Gobbel, scurtmetrajul de debut al regizoarei Raluca David, absolventă a Facultătii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitătii Babes-Bolyai si produs de Cristian Hordilă, a fost distins cu Premiul pentru Cel mai Bun Film al Competitiei în cadrul concursului de film de scurt-metraj Open Society Shorts organizat de Fundatia Soros Romania.

În mai putin de 20 de minute filmul reuseste să construiască o poveste ambitioasă, coerentă si convingătoare, care păstrează culoarea locală fără a diminua semnificatiile universale. Protagonistul, reprezentant al unei minorităti vitregite în timpul perioadei comuniste, revenind în satul natal, întâlneste o realitate radical diferită de cea din tara lui de adoptie si de amintirile sale. Realizatorii reusesc să pună bine în evidentă aspectele tragi-comice ale tranzitiei românesti, a fost motivatia Juriului, alcătuit din Mihai Fulger (critic de film), Iulia Rugină (regizoare si scenaristă) si Sanda Visan (director Departament Film TVR).

Gobbel spune povestea unui german sas, care, după mai bine de 60 de ani, se întoarce acasă, în România pentru a-si petrece ultima perioadă a vietii sale. Este prins însă în traditiile si obiceiurile românesti legate de înmormântare în cel mai ironic mod posibil. Filmările s-au desfăsurat pe parcursul a 8 zile, în satul Dorolea, din judetul Bistrita-Năsăud. Scurtmetrajul clujean a fost finantat exclusiv din surse independente, obținute prin product placement si susținere atât din partea unor companii locale din Cluj, cât si internationale.

În palmaresul filmului se mai află si Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj, acordat la cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Comedy (Cluj).

Concursul Open Society Shorts a avut ca obiectiv încurajarea filmelor scurte care surprind porțiuni din România actuală, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate. Competiția s-a adresat studenților de la facultati de profil (regie-film, media, jurnalism etc.) dar si celor pasionati de filmul digital.

Gobbel va putea fi vizionat, alături de celelalte filme câstigătoare ale competitiei, într-o proiectie specială, pe 13 decembrie, de la ora 19:00, la Centrul Public al Fundației Soroș (Str. Căderea Bastiliei nr. 33, București), informeaza comunicatul de presa.