Noua filme româneşti vor fi proiectate in cadrul celei de-a doua editii a Zilelor filmului românesc în Spania, eveniment ce se desfasoara in perioada 13-30 decembrie 2011, in capitala spaniola

Ţinînd cont de succesul înregistrat anul trecut şi de extraordinarul interes al publicului şi al criticii din Spania pentru cinematografia românească, Institutul Cultural Român din Madrid organizează a doua ediţie a Zilelor filmului românesc în capitala spaniolă.

II Muestra de Cine Rumano este realizată de Institutul Cultural Roman împreună cu prestigioasa Filmoteca Española, filmele româneşti urmînd a fi proiectate în sălile acesteia, spaţii deja cunoscute pentru peliculele de mare calitate artistică ce sînt programate aici. La realizarea acestui ciclu mai colaborează Centrul Naţional al Cinematografiei din România, un sprijinitor constant al difuzării filmelor româneşti în lume, de asemenea Multi Media Est, Pirámide Films şi Paycom Multimedia.

Cu această ocazie vor fi prezenţi la Madrid regizorii Radu Muntean, Alexandru Maftei şi actriţa Dana Voicu. Radu Muntean va fi prezent nu doar ca autor al unora dintre filmele selectate, ci şi ca regizor căruia îi este dedicat ciclul de autor din cadrul acestei ediţii a Zilelor filmului românesc, informeaza comunicatul ICR Madrid. Prima peliculă din cadrul evenimentului, Marţi, după Crăciun, va avea avanpremiera, în prezenţa regizorului Radu Muntean, pe 13 decembrie. Marţi, după Crăciun este unul dintre cele mai premiate filme în Spania (la Festivalul de Film de la Gijon din 2010 a obţinut cele mai importante premii, pentru cel mai bun film şi pentru cei mai buni actori – Mimi Brănescu, Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor) şi, după prezentarea lui în cadrul ciclului organizat de ICR, va fi difuzat în cinematografele spaniole în luna ianuarie. Alte filme semnate de Radu Muntean prezente în cadrul ciclului: Hîrtia va fi albastră, Furia şi Boogie. Regizorul român va avea întîlniri cu publicul şi cu critici de film spanioli, prestigioasa revistă de specialitate Cahiers du Cinema implicîndu-se în prezentarea filmelor sale.

Sîmbătă, 17 decembrie, tot în cadrul Zilelor filmului românesc, va avea loc avan-premiera filmului Bună! Ce faci? de Alexandru Maftei, de asemenea în prezenţa regizorului şi a actriţei Dana Voicu. Primul lung-metraj pentru cinema al regizorului Alexandru Maftei a fost selecţionat de influenta revistă Variety ca fiind unul dintre primele zece filme europene de văzut (la Festivalul de la Karlovy Vary în 2011) şi a luat premiul pentru cel mai promiţător debut la Festivalul de Film de la Monaco. Filmul va fi difuzat în cinematografele spaniole începînd cu luna ianuarie, cinematografia românească fiind astfel prezentă în 2012 cu două producţii în sălile din Spania.

Un alt film de mare interes, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, va fi de asemenea prezent cu două proiecţii la Filmoteca spaniolă, pe 18 şi pe 27 decembrie, date semnificative pentru sfîrşitul perioadei prezentate în documentar.

Un alt documentar, specific aceleiaşi secvenţe din istoria României, doar că dedicat zonei comerciale, şi nu politice, Metrobranding - O poveste de dragoste între oameni şi obiecte de Ana Vlad şi Adi Voicu, va fi prezentat pe 14 decembrie.

Morgen, primul lung-metraj al cîştigătorului Palme d´Or pentru scurt-metrajul Megatron, Marian Crişan, va fi proiectat la Madrid pe 15 decembrie. Filmul a fost premiat, printre altele, cu Premiul pentru cel mai bun regizor, pentru cel mai bun actor (András Hatházi şi Yilmaz Yalcin) şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Salonic din 2010.

Va fi prezentat în Spania şi ultimul succes al deja foarte cunoscutului Cristi Puiu, Aurora, despre care se spunea la Festivalul de Film de Autor de la Barcelona în mai 2011: “Regizor, scenarist şi actor în acest film, Puiu ne ţintuieşte în fotoliul de spectator dezvăluindu-ne aspectele cotidiene, aproape banale, ale abisurilor întunecoase ale sufletului uman, asemănîndu-se astfel cu Lodge Kerrigan sau Jaime Rosales.”