Documentarul romanesc "Noosfera" va fi prezentat la Festivalul International de Film Documentar Amsterdam (IDFA) 2011, in competitia pentru filme de mediu-metraj (www.idfa.nl). ICR Bruxelles sprijina in premiera participarea regizorului roman Ileana Stanculescu la cel mai important festival de film documentar din Europa, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Noosfera este un film despre sociologul roman Nicolae Dumitru, care preda o teorie a viitorului. Noosfera - era care urmeaza capitalismului - este o epoca in care fiinta umana va fi in sfarsit eliberata de munca fizica, iar axa civilizatiei va fi creatia spirituala. Profesorul Dumitru este convins ca in "Noosfera" societatea va avea ca obiectiv primordial dezvoltarea fiintei umane; pana si marile iubiri, din exceptie, vor deveni atunci regula. Iubirea joaca un rol foarte important in teoria, dar si in viata privata a profesorului roman, iar filmul prezinta nu numai partea teoretica, ci si marile iubiri ale savantului.

Filmul va avea premiera mondiala pe 19 noiembrie in cinematograful Munt din Amsterdam.

Ileana Stanculescu a mai fost prezenta la IDFA, unde a castigat in 2004 premiul pentru debut, cu Podul peste Tisa. In 2006, filmul sau Satul sosetelor a figurat printre cele trei nominalizari in competitia Joris Ivens, sectiunea festivalului IDFA pentru lung-metraj documentar.

Documentarul este realizat in colaborare cu Artchil Khetagouri, un regizor de film documentar din Georgia care a obtinut in 2007 premiul pentru debut Prix Regards Neufs la festivalul Visions du reel - Nyon (Elvetia) pentru filmul documentar Akhmeteli 4.