Prima sesiune de finantare de la Centrul National al Cinematografiei din 2011 (din cele doua care ar trebui sa aiba loc anual) imparte 15 milioane de lei la 21 de proiecte. Printre acestea, noile lungmetraje ale lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Andrei Ujica, Florin Serban si Tudor Giurgiu, dar si Horatiu Malaele sau Mihai Ionescu. Rezultatele au fost anuntate azi.Producatorul Vlad Paunescu si omul de afaceri Sorin Marin debuteaza in regia de film.

  • Listele cu proiectele castigatoare, proiectele respinse, banii distribuiti se gasesc aici.

La sectiunea lungmetraj fictiune au castigat finantare proiectele: „Provizoriu” (Mobra Film) de Cristian Mungiu – care primeste 1.188.000 RON, „Un interval de noua minute” (Km 42 Film) de Corneliu Porumboiu, „La conac” (Mandragora) de Cristi Puiu, „Imi curgi prin vine” (Fantascope) de Florin Serban, „Cavalerul albastru” (MediaPro Pictures) de Horatiu Malaele, „Cutia de ghete” (GefArt Film) de Mihai Ionescu si „Cristian” (Libra Film Production) de Tudor Giurgiu.

CNC finanteaza doar patru scurtmetraje de fictiune: „Omul care nu a spus nimic” (Fantascope) de Florin Serban, „Oke” (Scharf Advertising) de Constantin Popescu, „Ca o umbra de nor” (HiFilm Productions) de Radu Jude si „Omul cu capul ras” (Gheorghita SRL) de Cornel Gheorghita. 36 de proiecte s-au inscris la aceasta categorie.

Doar doua din cele 23 de proiecte de documentar de lung si scurtmetraj primesc finantare – e vorba despre „Beatles” (Mandragora Movies) de Andrei Ujica si „Satana a umplut cerul de sfinti” (Video Dialog) de Sorin Iliesiu.

Juriul de animatie a decis sa finanteze tot doua lungmetraje de animatie dintr-un total de cinci inscrise – „Arabesque” (Vivid Studio) de Alexei Gubenco si „Comoara lui Decebal” (Film Location Guide) de Iancu Andrei.

De asemenea, trei proiecte de lungmetraj primesc granturi de dezvoltare: „Zece indieni mititei” (MultiMedia Est) cu scenariu scris de Alin Ludu Dumbrava si regizor neprecizat, „Ich bin ein Berliner” (Mandragora) cu scenariu scris de Gabriel Andronache si regizor neprecizat, respectiv „Aventurile unui dentist berlinez” (Total Studio) de Radu Gabrea, dupa scenariul lui Gabriel Sirbu.

La sectiunea debut în lungmetraj au castigat "Regina directului" de Vlad Păunescu, "Dublu" de Catrinel Dănăiaţă si "7 de inima rosie" de Sorin Marin (in defavoarea proiectelor Adinei Pintilie şi Evei Pervolovici.)

Cei 15 milioane de RON au fost impartiti acordandu-se 8 milioane lungmetrajelor, 3,6 milioane lungmetrajelor de fictiune, 2,25 documentarelor si filmelor de animatie, 1 milion scurtmetrajelor de fictiune si 150,000 RON proiectelor aflate in dezvoltare. In acest an s-au inscris 209 proiecte.

Printre perdantii sesiunii la categoria lungmetraj se numara: Radu Gabrea, Nicolae Margineanu, Constantin Popescu, Ruxandra Zenide, Anca Damian, Iosif Demian si Serban Marinescu.

Proiectele „Firuza” (coproductie girata de pe partea romana de Elefant Films si regizata de afganul Barmak Akram), „Rock around the Block (Libra Film Production) de Titus Muntean si „68” (Strada Film) de Anca Miruna Lazarescu au ratat obtinerea unor granturi de dezvoltare.

La categoria scurtmetraj fictiune au ramas pe dinafara proiecte semnate de Marian Crisan, Tudor Jurgiu, Stefan Constantinescu, Stanca Radu, Gabriel Sirbu, Alexandru Maftei, Emil Hostina si Valentin Hotea.