Filmului Marfa şi Banii în regia lui Cristi Puiu va fi prezentat in premiera la Chisinau, joi, 10 noiembrie, de la ora 18.00, în incinta cinematografului Gaudeamus. Filmul a fost selectat la secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes în 2001, şi se consideră capul de afiş al Noului Val al cinematografiei românesti.

Ovidiu este un tânăr din Constanţa care deţine propria afacere (vinde la geamul apartamentului) şi îşi doreşte să se extindă şi să-şi cumpere chioşc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparenţă simplu: o geantă care trebuie dusă la Bucureşti, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conţine anumite lucruri care îi interesează şi pe alţii. Convins la început că şi-a vândut doar serviciile, tânărul înţelege, când este prea târziu, că şi-a vândut de fapt conştiinţa.

Cu ocazia premierei, la Chişinău au venit regizorul Cristi Puiu şi Alexandru Papadopol, interpret al rolului principal din film. După proiecţia filmului, publicul de la Chişinău va avea parte de o discuţie despre filmul prezentat, dar şi filmul românesc, şi cel european în general.

Potrivit ICR Chisinau, inainte de premieră, la ora 14.00, în sala mică a restaurantului Bier Platz (str. Mihai Eminescu 55) va avea loc o întîlnire a regizorului Cristi Puiu cu jurnaliştii, oamenii de cultură şi cinefilii la inaugurarea ciclului „Întâlnirile Radio Chişinău”, un club de discuţii menit să aducă în dezbatere teme fierbinţi şi subiecte de interes public.

Vineri, 11 noiembrie, ora 18.00 va avea loc premiera filmului Moartea domnului Lăzărescu, un alt film de Cristi Puiu care a revoluţionat cinematografia românească şi europeană. Premiera va fi precedată la ora 14.00, de un master-class susţinut de Cristi Puiu pentru studenţii facultăţii de film la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.

Accesul în sală, la premieră, se face pe bază de invitaţie sau bilete, care sunt puse în vânzare la casele cinematografului, informeaza ICR Chisinau.

Filmele Marfa şi Banii si Moartea domnului Lăzărescu se încadrează în iniţiativa ALTFilm de unificare a spaţiului de distribuţie România-Moldova şi va rula în cinematograful Gaudeamus până pe data de 17 noiembrie. Proiectul este susţinut de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău.