La 10 ani de cand "Marfa si banii", in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes a Bucarest ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu. Festivalul se desfasoara in perioada 14-20 octombrie, in Bucuresti. Intrarea va fi libera.

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, regia Andrei UjicăFoto: ICR

Filme romanesti

Sub titulatura "De la film de scoala, la film de Cannes", spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele cineastilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica, si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor.

Fiecare dintre cele sapte zile ale festivalului va fi dedicata unui regizor roman - acestia urmand sa vorbeasca deopotriva despre filmele lor si despre prezenta la Cannes, precum si despre un titlu din selectia canneza din acest an.

Scurtmetrajele cineastilor romani - in cele mai multe dintre cazuri filmele de absolvire a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" - vor fi proiectate inaintea celor de lungmetraj cu care au fost prezenti la Cannes, studentii scolilor de cinema avand ocazia sa discute cu autorii sau cu alti membri ai echipelor filmelor despre saltul de la scurtmetraj la lungmetraj si despre ce a insemnat participarea la Cannes in cariera fiecaruia.

Intrarea la proiectiile de film romanesc va fi libera, in limita locurilor disponibile.

La Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Cinema Studio vor rula filmele:

  • "Marfa si banii" (Cristi Puiu - Quinzaine des Realisateurs, 2001), precedat de "Inainte de micul dejun"
  • "A fost sau n-a fost" (Corneliu Porumboiu - Camera d'Or, 2006) si "Pe aripile vinului"
  • "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (Catalin Mitulescu - premiu de interpretare Un Certain Regard pentru Dorotheea Petre, 2006) si "17 minute intarziere"
  • "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (Cristian Mungiu - Palme d'Or, 2007) si "Mana lui Paulista"
  • "California Dreamin' (nesfarsit)" (Cristian Nemescu + Marele Premiu Un Certain Regard, 2007) si "Poveste de la scara C"
  • "Marti dupa Craciun" (Radu Muntean - Un Certain Regard, 2010) si "Ea"
  • "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" (Andrei Ujica - selectia oficiala, in afara competitiei, Cannes 2010) si "2Pasolini"

Ca un program separat, va fi proiectata o selectie de scurtmetraje romanesti care au avut premiera la Cannes in ultimii 10 ani:

  • "Trafic" (Catalin Mitulescu - Palme d'Or, 2004)
  • "Calatorie la oras" (Corneliu Porumboiu - Premiul II Cinefondation, 2004)
  • "Marilena de la P7" (Cristian Nemescu - Semaine de la Critique, 2006)
  • "Megatron" (Marian Crisan - Palme d'Or, 2008)
  • "Interior, scara de bloc" (Ciprian Alexandrescu - Cinefondation, 2008)

Filme straine

Anul acesta, Les Films de Cannes a Bucarest aduce, in premiera, cateva dintre filmele apreciate sau premiate la recent incheiata editie a festivalului de pe Coasta de Azur: thriller-ul cu accente horror "La piel que habito", in regia lui Pedro Almodovar, "Route Irish", al lui Ken Loach (ambele distribuite in Romania de Independenta Film), "Le Havre", in regia lui Aki Kaurismaki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), "Elena", al regizorului rus Andrei Zviaghintev, recompensat cu Premiul special al juriului sectiunii Un Certain Regard.

Tot in premiera vor rula si "Arirang", de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard), si "Play", in regia lui Ruben Ostlund, distins cu premiul Coup de Coeur al sectiunii Quinzaine des Realisateurs. Laureatul cu Palme d'Or, "The Tree of Life", in regia lui Terrence Malick - cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis - va avea una dintre putinele proiectii in Romania, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografe. In program se vor regasi si "Melancholia" lui Lars Von Trier, distribuit in Romania de Independenta Film, sau "Midnight in Paris", comedia lui Woody Allen.

La 35 de ani de la premiera lui "Taxi Driver", laureat cu Palme d'Or in 1976, Les Films de Cannes a Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese in Romania, in versiune restaurata, in cadrul unei proiectii-eveniment.

Celelalte filme si evenimente din festival vor fi anuntate in zilele urmatoare. Programul Les Films de Cannes a Bucarest va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Biletele pot fi achizitionate incepand de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio.

Evenimentul este organizat de catre compania de distributie Voodoo Films.