Conform datelor Societăţii Române de Cardiologie, bolile cardiovasculare sunt responsabile în ţara noastră pentru aproximativ 60% din decese, mortalitatea provocată de acestea fiind de trei ori mai mare decât cea provocată de afecţiunile oncologice. Pentru a putea îmbunătăți situația este necesar să aruncăm o privire de ansamblu asupra prevenției afecțiunilor inimii, iar cu ajutorul specialiștilor de elită să ne putem monitoriza bolile, acolo unde este cazul. Dr. Partene Gabriela, medic primar cardiolog la MedLife Timișoara, ne-a explicat, în cadrul unui interviu, care sunt principalele măsuri de prevenție a bolilor cardiovasculare și ce investigații trebuie să facă periodic pacienții care suferă de boli de inimă.

Cum avem grijă de sănătatea inimiiFoto: MedLife

“Printre principalii factori care conduc la apariția bolilor cardiovasculare se numără fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice”, ne-a explicat Dr. Partene. De aceea, persoanele care sunt vizate de acești factori și au și un istoric familial de boli cardiovasculare trebuie să efectueze un consult cardiologic care să arate riscul individual de boală cardiovasculară ateroscletorică.

Acest risc este evaluat “printr-o hartă specifică validată internaţional (riscul SCORE 2)”, iar în urma rezultatelor se va implementa un plan de prevenție.

Principalele afecțiuni cardiovasculare și simptomele acestora

Deși patologia cardiovasculară este vastă, cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ale inimii sunt:

  • hipertensiunea arterială
  • boala cardiovasculară aterosclerotică (bolile coronariene - infarctul miocardic, angina pectorală, boala arterială periferică, boala cerebro vasculară - accidentul vascular cerebral)
  • dislipidemiile
  • aritmiile
  • insuficienţa cardiacă
  • bolile valvulare.

Dr. Partene Gabriela ne-a explicat că de multe ori bolile cardiovasculare, la debut, pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome discrete. Dar, este necesar un consult cardiologic dacă apar următoarele manifestări:

  • durerea toracică în spatele sternului sau spre stânga, sub formă de apăsare, strângere “gheară” sau arsură, care se poate propaga spre braţul stâng, gât, maxilar sau stomac, declanşată de efort, stres psihic sau expunere la frig, chiar dacă nu este intensă sau prelungită;
  • dispneea sau scurtarea respiraţiei, care devine dificilă, mai ales dacă se manifestă la efort obişnuit, în repaus sau progresivă;
  • oboseala nefirească, inexplicabilă;
  • palpitaţiile – ritm cardiac rapid, neregulat sau scurte şi frecvente senzaţii de bătăi „în plus” ale inimii;
  • edemele (umflarea) membrelor inferioare;
  • pierderea de cunoştinţă.


“Ignorarea acestor semne şi/sau prezentarea tardivă la medicul specialist contribuie la apariţia unor complicaţii importante, uneori ireversibile ale aparatului cardiovascular şi a altor organe, deteriorând calitatea vieţii şi scăzandu-i durata. Spre exemplu, hipertensiunea arterială, atât de frecventă în ţara noastră (aproape jumătate din populaţie suferă de această afecțiune), deşi reprezintă un factor major de risc pentru infarct miocardic acut şi accident vascular cerebral, fiind adesea asimptomatică sau cu disconfort minim, poate rămâne mult timp neglijată de pacient, prezentarea la medicul specialist fiind semnificativ întârziată”, a precizat Dr. Partene.

Principalele investigații în bolile cardiovasculare

După discuția medicală și examenul clinic al pacientului, medicul efectuează o electrocardiogramă (EKG), care va arăta activitatea electrică a inimii. Pentru un tablou clinic complet, cardiologul va recomanda și alte analize, printre care și teste de laborator indicate anual - hemogramă, glicemie, profil lipidic, creatinină, RFG, ionogramă serică, transaminaze, examen sumar de urină.

Pentru cei cu un istoric de boli cardiovasculare, se recomandă și alte teste speciale: proteina C reactivă înalt sensibilă, lipoproteina A, homocisteina.

Măsurarea tensiunii arteriale

După ce medicul obține datele preliminare care arată starea de sănătate a pacientului, poate recomanda investigații suplimentare, precum:

Ecografia cardiacă - oferă informaţii valoroase despre funcţionarea şi anatomia inimii.

Monitorizarea Holter EKG/24 - 48h - înregistrează activitatea inimii în timpul activităţii cotidiene, cât şi în timpul nopții.

Monitorizarea Holter TA/24h în vederea diagnosticării hipertensiunii arteriale când măsuratorile obişnuite nu sunt concludente, când există suspiciunea unor valori ridicate ale tensiunii arteriale în cursul nopţii sau pentru a verifica eficacitatea tratamentului administrat.

Testul EKG de efort, care relevă comportamentul inimii la efort şi dacă anumite simptome (de exemplu durerea toracică) sunt determinate de efortul fizic.

Investigaţii speciale: CT cardiac, RMN cardiac, cateterizarea cardiacă în cazurile selecţionate.

Prevenția afecțiunilor cardiovasculare

Pentru adulții tineri, sănătoși, dar care au un risc de a dezvolta boli cardiovasculare este esențial consultul cardiologic, care îl poate ghida, în primă fază, spre schimbarea stilului de viață nesănătos.

Dr. Partene Gabriela, cardiolog cu experiență în cadrul MedLife, a specificat, în cadrul interviului, care sunt cele mai importante obiceiuri sănătoase pe care orice persoană le poate adopta pentru a preveni apariția bolilor de inimă:

  • evitarea fumatului activ şi pasiv;
  • activitate fizică aerobică regulată, de intensitate moderată, minim 30 minute zilnic sau 150 minute săptămânal;
  • limitarea consumului de alcool;
  • alimentaţia mediteraneană, bogată în fructe, legume şi nuci;
  • alimentația săracă în zahar, sare, produse procesate şi grăsimi saturate;
  • reducerea stresului psihic.

“Protejarea sănătăţii inimii ar trebui începută din copilărie şi continuată ca adult, completând măsurile preventive menţionate anterior cu examinări şi investigaţii periodice, individualizate, la medicul specialist cardiolog. Prin controale de screening, bolile cardiovasculare pot fi depistate din fază incipientă, fiind redusă semnificativ rata complicaţiilor”, a concluzionat Dr. Partene.

Cu ajutorul medicilor excepționali din unitățile MedLife, pacienții pot avea încredere că primesc un diagnostic corect și au acces la soluții personalizate nevoilor lor.

___

Acest articol este susținut de MedLife.

Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.

Cum putem scăpa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.

Laboratoarele și clinicile MedLifesunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.