​Durerile dentare pot avea multiple cauze, de la probleme gingivale, până la afecțiuni ale sinusurilor, iar unele dintre ele pot fi chiar surprinzătoare. Durerile pot fi ascuțite, fiind adesea comparate cu o împunsătură de cuțit sau pot fi resimțite ca pulsații, spune Dr. Mădălina Udeci, medic stomatologie generală, rezident protetică dentară, DENT ESTET.

Madalina UdeciFoto: DENT ESTET

Indiferent care este caracterul ei, va cauza neplăceri în rutina de zi cu zi, iar în foarte multe cazuri apare noaptea, făcând somnul imposibil.

Care ar putea fi cauzele unei dureri dentare apărută noaptea?

Cauza cea mai des întâlnită este caria dentară (o cavitate apărută în dinte, ca urmare a erodării suprafeței exterioare, respectiv a smalțului dentar). În prima fază, cariile pot să nu producă dureri sau acestea pot fi slabe ca intensitate, ceea ce ne face să le ignorăm. În timp, caria dentară avansează, se apropie de camera pulpară a dintelui, provocând inflamație la acel nivel, moment în care durerea poate deveni insuportabilă.

De ce anumite dureri de dinți sunt mai puternice noaptea?

Una dintre cauzele pentru care această durere este mai intensă noaptea este concentrarea sângelui în zona capului în momentul în care o persoană stă culcată. Din alt punct de vedere, noaptea desfășurăm mai puține activități, iar atunci mintea se va concentra doar pe durerea de dinți.

Ce tratament putem lua acasă?

Se pot administra medicamente pentru o calmare temporară, care nu necesită prescripție medicală, cum sunt analgezicele și antiinflamatoarele, însă tratamentul cu antibiotice trebuie urmat doar în urma unei prescripții medicale, ceea ce presupune și un consult în prealabil.

Când este necesară vizită la stomatolog?

Recomand vizitele periodice la stomatolog, respectiv cel puțin o dată la 6 luni, pentru a depista orice problemă din timp, chiar înainte de a apărea simptomele. Creșterea sensibilității la cald, rece sau dulce este semnul ce trebuie să alarmeze.

Întotdeauna este mai ușor să tratezi o durere incipientă, iar în cazul în care apare cel mai mic disconfort, pacientul trebuie să se prezinte imediat la medic, deoarece aceste probleme nu dispar de la sine, ba din contra, se vor accentua în timp.

Atunci când ne prezentăm în cabinetul stomatologic din timp, cel mai adesea tratamentul constă într-o obturație simplă. Însă în cazurile în care se așteaptă prea mult, tratamentele vor fi din ce în ce mai complexe, de la cele de canal, până la extracția dintelui respectiv, ceea ce va conduce ulterior la necesitatea apelării la implanturi și lucrări protetice, pentru a reda funcționalitatea și estetica zâmbetului.

DENT ESTET, liderul pieței de medicină dentară din România, parte din Grupul MedLife, a avut în 2021 cea mai amplă extindere teritorială în cei 23 de existență, ajungând la un portofoliu de 14 clinici în 7 orașe importante din țară: București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca și Oradea.

…..

Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.

Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.

Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelegem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.