​​Laparoscopia este numită "chirurgie minim invazivă", datorită inciziilor mici efectuate (1cm), astfel că recuperarea postoperatorie și timpul de spitalizare sunt net superioare în cazul abordului laparoscopic față de cel clasic, unde crește riscul de complicații legate de plagă. În cazul laparoscopiei, scad riscurile de sângerare și complicații postoperatorii și se maximizează succesul intervenției chirurgicale, spune dr. Greluș Alin, medic specialist urologie la MedLife Genesys.

Operatii laparoscopice urologice, in premiera pentru Spitalul MedLife GenesysFoto: MedLife

Ce presupune laparoscopia în cazul patologiei renale

Abordul laparoscopic presupune crearea unui spațiu de lucru în interiorul cavității abdominale, fără a deschide abdomenul prin incizie, ci prin introducerea unui tub (trocar) pe care se insuflă CO2 (dioxid de carbon), pentru a îndepărta peretele abdominal de restul organelor. Tehnica oferă vizibilitate chirurgului pentru inspecție și desfășurarea manevrelor chirurgicale cu ajutorul unor instrumente de diferite forme și funcții, care se introduc în cavitatea abdominală tot prin intermediul acelor trocare.

Avantajele laparoscopiei: diminuează riscul de sângerare și comorbiditatea postoperatorie

Ligătura vaselor de sânge sau limfatice se realizează mult mai ușor cu ajutorul unor clipuri metalice sau de plastic, introduse cu ajutorul unei pense specifice. Datorită inciziilor mici (1cm) efectuate pentru introducerea trocarelor, recuperarea postoperatorie și timpul de spitalizare sunt net superioare în cazul abordului laparoscopic față de cel clasic, unde crește riscul de complicații legate de plagă: supurație, eventrație, cicatrice cheloidă.

De asemenea, laparoscopia oferă chirurgului o foarte bună vizibilitate asupra zonei de interes, datorită măririi imaginilor preluate de camera video, iar prin intermediul instrumentelor miniaturizate se poate realiza o disecție fină a structurilor anatomice, ceea ce diminuează riscul de sângerare și comorbiditatea postoperatorie, maximizând astfel succesul intervenției chirurgicale.

Așadar, printre avantajele abordării laparoscopice în patologia renală se numără:

  • Reducerea semnificativă a ratei comorbidității postoperatorii
  • Diminuarea riscului de complicații postoperatorii
  • Reducerea timpului de spitalizare
  • Recuperarea fizică rapidă
  • Reintegrare socială rapidă

Operații laparoscopice urologice, în premieră pentru Spitalul MedLife Genesys

Nefrectomie radicală în cazul unui pacient în vârstă de 50 de ani, fără alte comorbidități, fumător de aproximativ 30 de ani, lucrător în mediu toxic – sudor naval, diagnosticat cu tumoră renală stângă de aproximativ 6 cm, localizată la nivelul polului inferior renal stâng. Operația a presupus extirparea rinichiului patologic împreună cu grăsimea perirenală și a țesutului ganglionar adiacent vaselor mari de partea rinichiului respectiv.

Nefrectomie parțială – enucleere tumorală pentru o tumoră renală stângă de aproximativ 2 cm, situată pe valva posterioară a rinichiului stâng, cu dezvoltare exorenală, la o pacientă în vârstă de 70 de ani, obeză, hipertensivă. Operația a presupus îndepărtarea țesutului tumoral cu prezervarea rinichiului stâng, aceasta desfășurându-se în ischemie caldă timp de 20 de minute prin clamparea provizorie a arterei renale stângi.

Pieloplastie, efectuată pentru hidronefroza congenitală dreaptă prin vas polar, o anomalie congenitală a rinichiului dezvoltată în perioada embriologică, când un vas sanguin, de obicei o arteră, se dezvoltă anormal și produce compresie asupra bazinetului renal, inducând, astfel, hiperpresiune, dilatație bazinetală și caliceală în amonte, cu repercusiuni asupra parenchimului renal și implicit a funcției renale. Pacientul: un tânăr de 34 de ani, fără alte comorbidități. Operația a presupus descrucișarea pielo-vasculară, adică secționarea bazinetului renal drept de ureter, eliberarea arterei renale polare inferioare a rinichiului drept compresivă asupra bazinetului renal și sutura ulterioară a ureterului cu bazinetul.

Intervențiile au durat între 2 și 4 ore, cu pierderi minime de sânge, aproximativ 300 ml/ intervenție la drenajul postoperator. Toți cei trei pacienți s-au mobilizat în prima zi postoperator, iar a doua zi postoperator tranzitul intestinal a fost reluat, iar tuburile de dren au fost suprimate. Pacienții au fost externați în a treia zi postoperator. În ziua a șaptea postoperator s-au suprimat firele de sutură, iar pacienții s-au putut reintegra în viața socială la două săptămâni postoperator.

Echipa medicală a avut componență mixtă:

Dr. Greluș Alin Ioan - Medic specialist urolog, a diagnosticat pacienții și a pus indicațiile operatorii.

Operatori: Dr. Ciurdariu Daniel - Medic primar Chirurgie generală, Dr. Greluș Alin Ioan - Medic specialist Urolog, Dr. Botezatu Dragos - Medic primar Urolog si Dr. Gaman Alex - Medic specialist Chirurgie generală. As. Soos Mihai.

Anesteziști: Dr. Ilici Dragan, Dr. Onita Mirela, Dr. Grozescu Adina.

***

Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.

Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.

Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelegem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.