​Articol susținut de MedLife

Explicațiile specialiștilor despre răspunsul imun al organismului în infecția cu SARS-CoV-2: tipuri de anticorpi, când apar și cum se detectează

de A.T.     HotNews.ro
Luni, 5 aprilie 2021, 9:58 Facem Romania bine


Anticorpi anti SARS-CoV-2
Foto: MedLife
​Odată pătruns în celula gazdă, SARS-CoV-2 declanșează un răspuns imun extrem de complex din partea organismului infectat. O componentă importantă a acestui răspuns imun este producerea de anticorpi anti-virus, respectiv anticorpi îndreptați specific asupra proteinelor structurale ale virusului, explică specialiștii MedLife. Ce sunt acești anticorpi? Ca structură, sunt imunoglobuline aparținând claselor A, M, G, D, E, iar ca țintă, sunt îndreptați asupra proteinelor N, M, E si S.

Genomul coronavirusului codifică 4 proteine structurale principale: proteina N (nucleocapsida), care reprezintă practic nucleul virusului ce cuprinde ARN-ul viral, proteina M (membranară), proteina E (anvelopa virală) și proteina S (spike), proteina de suprafață care dă aspectul de “corona” datorită structurii trimerice.

Tipuri de anticorpi în infecția cu virusul SARS-CoV-2: IgM și IgG

Până în prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate în dinamica răspunsului imun indus în general de virusuri: anticorpi de tip A, M și G. Pentru coronavirusuri și, în special pentru SARS-CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este puțin înțeles. De la apariția pandemiei și odată cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiați anticorpii de tip IgM și IgG.

IgM - Imunoglobulina M este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat după infecție. Acesta este prezent în prima linie de apărare în timpul infecțiilor virale, înainte ca sistemul imun să producă anticorpii de tip IgG.

IgG - Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanți pentru imunitatea pe termen lung și memoria imunologică.

La ora actuală se știe că există o diferență semnificativă atât a nivelurilor, cât și a cronologiei apariției acestor anticorpi. Dacă pentru majoritatea virusurilor, primii anticorpi care apar sunt cei de tip IgM, pentru SARS CoV-2 sunt mult mai frecvente situațiile în care cele două clase de anticorpi (IgM și IgG) apar și persistă aproape simultan.

Ce înseamnă anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și anti-proteină S (spike)?

Proteina N (nucleocapsida) este proteina care încapsulează ARN-ul viral și îl protejează de mediul celulei gazdă. Pe lângă rolul protector, proteina N are rolul de a media transcrierea genomului viral, fiind esențială în replicarea virală. Această proteină este puternic imunogenă, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un marker serologic important în evidențierea răspunsului imun la infecția virală cu virusul SARS-CoV-2.

Proteina S are 2 subunități care fac posibilă atașarea virusului de celulă, pătrunderea virusului în celulă și fuziunea lui cu celula gazdă

Proteina S are o structură extrem de complexă. Este o glicoproteină homotrimerică, fiecare monomer al proteinei Spike fiind la rândul lui format din 2 subunități: S1 și S2, responsabile de atașarea și fuziunea virusului cu celula gazdă. De legarea propriu-zisă la celula gazdă este responsabil un subdomeniu al subunității S1, respectiv RBD (Receptor Binding Domain), domeniu ce acționează specific cu receptorul gazdei, ACE2 (Angiotensine Conversing Enzyme 2). Subunitatea S2 este o “mașinărie” ce activează mecanisme enzimatice ce fac posibilă pătrunderea virusului în celula gazdă.

Sunt studii care au arătat ca anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme, dar persistă ceva mai puțin decât cei anti-S. Anticorpii anti-S ar putea neutraliza infecțiozitatea virusului, mai ales prin blocarea domeniului RBD (domeniul de legare la celula gazda), caracter ce le poate conferi statutul de anticorpi de protecție.

În egală măsură, există frecvent situații în care, în ciuda dovezilor infecției cu SARS-CoV-2, răspunsul în anticorpi al organismului nu este pus în evidență prin niciun test comercial disponibil, adică sunt persoane care “nu dezvoltă anticorpi”.

Informația oferită de prezența oricăruia din cei doi anticorpi, fie anti-N, fie anti-S, fie că sunt de clasă IgG, fie IgM, este că a existat infectare cu SARS-CoV-2, chiar dacă aceasta a fost asimptomatică sau au existat simptome banale, trecute cu vederea la momentul respectiv.

Teste care detectează în sânge anticorpi anti-proteină N și anti-proteină S

În laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenței.

• Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
• Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
• Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.

Testează-te în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife și află dacă organismul tău a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.
Pentru a veni în întâmpinarea pacienților noștri cu o gamă extinsă de servicii și analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaționale și am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală și pentru a testa răspunsul imun post-infecție sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15530 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Foarte fain articol (Luni, 5 aprilie 2021, 16:03)

  AxonImpulse [utilizator]

  Scurt, la obiect si bogat in detalii foarte interesante.

  Multumesc !
 • +1 (5 voturi)    
  IgA parca sunt produsi pe mucoase (Luni, 5 aprilie 2021, 21:41)

  Mihai_P1 [utilizator]

  Un vaccin nazal i-ar putea stimula. Ar fi util la poarta de intrare.
 • 0 (0 voturi)    
  ..te vacinezi si afli la urma cum e; (Miercuri, 7 aprilie 2021, 20:42)

  richter [utilizator]

  asta este, o soluie de urgenta - putea fi cu efecte scundare mai multe si mai grave- o sa mai aflam pe parcursul anilor ca poate chiar am fi avut la indemina o solutie mai buna, mai eficienta, mai rapida;


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by