Cele cinci instituții-cheie ale UE își vor schimba liderul înainte de sfârșitul anului. "Le Figaro" prezintă o cronologie a acestor evenimente.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Președinția Parlamentului European (iulie)

După alegerile de săptămâna trecută, 751 deputați europeni vor fi prezenți la Parlamentul European la Strasbourg. Un nou președinte al filialei legislative a UE va fi ales în luna iulie de către acești noi membri pentru un mandat de doi ani și jumătate. El îi va succeda italianului Antonio Tajani, care a deţinut această poziţie din ianuarie 2017.

Președintele Parlamentului European este responsabil de asigurarea respectării procedurilor parlamentare și supervizează diversele activități și comisii ale Parlamentului. De asemenea, el reprezintă Parlamentul în relațiile internaționale și în special în probleme juridice. În cele din urmă, el își dă acordul final bugetului UE.

Președinția Comisiei Europene (noiembrie)

Noul șef al Comisiei Europene, organul executiv al UE, va fi desemnat în noiembrie de o majoritate calificată de șefi de stat și de guvern și aprobat ulterior de Parlamentul European. Dar, de la Tratatul de la Lisabona din 2007, Consiliul European "trebuie să țină seama de alegerile pentru Parlamentul European" în timpul numirii președintelui Comisiei Europene. Fiecare mare familie politică europeană trebuie să numească un "spitzenkandidat", șeful listei în limba germană, care să poată candida la funcția de președinte al Comisiei. Prin urmare, liderul partidului majoritar din Parlamentul European ar trebui să fie privilegiat. După victoria PPE din 2014, "spitzenkandidatul" de dreapta luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a fost ales în această funcţie. Mandatul său se va încheia în octombrie 2019.

Rolul președintelui Comisiei este acela de a defini orientările politice urmate de executivul UE și de a veghea asupra punerii în aplicare a politicilor sale. De asemenea, el participă la reuniunile G7 și contribuie la dezbateri importante în Parlamentul European, precum și în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (noiembrie)

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate va fi ales în noiembrie de către Consiliul European, cu majoritate calificată, înainte de a fi audiat de Parlamentul European pentru a fi supus unui vot de aprobare al deputaților europeni. Italianca Federica Mogherini este actualul deținător al acestei poziții, din 1 noiembrie 2014.

Înaltul Reprezentant este responsabil de dezvoltarea politicii externe a UE și de coordonarea politicii europene de securitate și apărare. El reprezintă, de asemenea, UE la forumurile internaționale. În 2016, de exemplu, Federica Mogherini a vorbit în numele UE la Forumul Internațional pentru Pace și Securitate în Africa.

Președinția Băncii Centrale Europene (noiembrie)

Tot în noiembrie, va fi reînnoit şi președintele Băncii Centrale Europene (BCE). Acesta este ales printr-un acord între șefii de stat sau de guvern ai țărilor din zona euro, recomandat de Consiliul European și aprobat de Parlamentul European. Președintele BCE trebuie să fie ales dintre personalități europene recunoscute în probleme bancare sau monetare. Acesta este şi cazul actualului titular, italianul Mario Draghi, care a fost vicepreședinte pentru Europa la Goldman Sachs între 2002 şi 2005 și guvernator al Băncii Italiei, între 2006 și 2011.

În cadrul Comitetului executiv, alcătuit din vicepreședinte și alți patru membri, președintele BCE trebuie să asigure gestionarea curentă a BCE și punerea în aplicare a politicii monetare a zonei euro, executând deciziile Consiliului guvernatorilor. Prin urmare, consiliul de administrație dă instrucțiuni tuturor băncilor centrale naționale ale țărilor din zona euro. De regulă, BCE este însărcinată cu gestionarea valorii euro și menținerea stabilității prețurilor.

Președinția Consiliului European (decembrie)

La începutul lunii decembrie, președintele Consiliului European va fi, de asemenea, înlocuit. El va fi numit de către cei douăzeci și opt de lideri naționali care alcătuiesc Consiliul și va avea un mandat de doi ani și jumătate. Actualul Președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, își va încheia mandatul în noiembrie 2019.

Următorul lider va fi responsabil de conducerea activității Consiliului European în formularea priorităților UE și a orientărilor politice generale, în cooperare cu Comisia. De asemenea, va trebui să asigure reprezentarea externă a UE în afacerile externe și de securitate. (traducere Rador)