Cele două principale familii politice politice din Parlamentul European, dreapta conservatoare PPE și social-democrații, nu mai dețin singure majoritatea într-un hemiciclu mai fragmentat ca niciodată, potrivit unei prime proiecții publicate duminică de Parlamentul European, scrie AFP.

Cum va arata viitorul Parlament European (estimare)Foto: Parlamentul European

Potrivit acestei evaluări, PPE rămâne primul partid, cu 179 de parlamentari - față de 216 în 2014 - iar social-democrații al doilea grup, cu 150 de parlamentari (185 în 2014).

Dreapta europeană a reclamat, în urma acestor rezultate, președinția Comisiei Europene.

"Am câștigat alegerile și "Spitzenkandidat" PPE, Manfred Weber, va fi președintele Comisiei", a declarat Joseph Daul, liderul PPE.

Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa + Renaissance + USR PLUSau câștigat 107 locuri.

Cu un avans puternic al liberalilor și Verzilor, combinat cu progresia populiștilor și euroscepticilor, căutarea unui compromis politic necesar în Parlament se anunță complexă în viitoarea legislatură.

Aceste prime proiecții trebuie privite cu prudență: ele combină estimări naționale din 15 țări și sondaje pre-electorale pentru restul.

Verzii, care au realizat scoruri foarte bune în Germania și Franța, cresc de la 52 la 70 de parlamentari.

Extrema dreapta din ENL (Europa națiunilor și libertăților) unde regăsim în special Adunarea Națională a lui Marine Le Pen și Liga italiană a lui Matteo Salvini, crește de la 36 la 58 eurodeputați.