Peste 20 de organizații civice din România și străinătate denunță „umilirea românilor din diaspora”, având în vedere cozile infernale la care aceștia sunt nevoiți să aștepte pentru a putea vota, și „solicită ferm, atât Biroului Electoral Central cât și Guvernului României - prin Ministerul Afacerilor Externe, care este organizatorul procesului de votare în străinătate, să intervină de urgență pentru prelungirea programului de vot”.

Coada la vot la BruxellesFoto: Hotnews

Comunicatul integral difuzat de cele 22 de organizații, referitor la procesul de vot din diaspora:

„Statul român ne ține, la propriu, la coada Europei! Umilirea românilor din diaspora este inacceptabilă!

Cozile infernale la care românii din afara granițelor sunt nevoiți să aștepte și câte 6-8 ore pentru a vota reprezintă o bătaie de joc la adresa lor! Se dovedește din nou că numărul românilor din afara granițelor este mai mare decât calculează guvernanții când decid dimensionarea secțiilor de votare.

Există filmări care dovedesc clar că la foarte multe secții de vot din străinătate dar și din țară cozile au ajuns să fie și de câțiva kilometri. Românilor care merg împreună cu copiii și familiile lor li se interzice practic dreptul constituțional de a-și exprima votul prin concursul autorităților care dau dovadă de lipsă de respect și responsabilitate față de aceștia.

Deși Biroul Electoral Central a anunțat că nu aprobă prelungirea programului secțiilor de vot, organizațiile civice din România și Diaspora le solicită ferm atât Biroului Electoral Central cât și Guvernului României - prin Ministerul Afacerilor Externe care este organizatorul procesului de votare în străinătate - să nu-și umilească cetățenii și să intervină de urgență pentru prelungirea programului de vot.

Semnatari:

Acțiunea Civică Galați

Asociația Aradul Civic

Asociația Platforma România 100

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just

Canada Save Roșia

Corupția ucide

Geeks for Democracy

Grup civic CETĂȚEAN IMPLICAT

Inițiativa România

Inițiativa Timișoara

Protestatari Pro Democrație Londra

Reset

#REZISTENȚA

Rezist Bilbao

Rezist Galați

Rezistența din Diaspora

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist Lyon

Rezist Marseille

#Rezist Milano

Rezist WMW

Ștafeta Steagului Uniunii Europene”