Cozile formate de românii din diaspora la unele secții de votare din străinătate sunt impresionante și relevă o implicare democratică de lăudat. Din păcate, chiar dacă cifra voturilor se îndreaptă către 200.000, acest vot este proporțional mic, față de cele 5 milioane de români estimați a trăi peste granițe. Această mobilizare mai demonstrează faptul că Europarlamentarele 2019 translatează o luptă politică românească peste granițe. Altfel, votanții români rezidenți, de exemplu în Germania, puteau vota comod, prin corespondență, un candidat autohton.

Vot diasporaFoto: USER UPLOADED

Peste 400 de milioane de cetățeni din 28 de state au fost chemați la urne, pentru viitorul Uniunii Europene, începând de joi. Viitorul înseamnă noi europarlamentari, ceea ce nu înseamnă neapărat mai buni. Este clar, din sondajele de până acum, că în viitorul Parlament european populiștii și naționaliștii vor dobândi o tribună mai puternică pentru promovarea intereselor lor. Unele dintre ele contrare spiritului unei Europe unite, încât ai spune că naționalismul își face pârtie pe bani europeni.

În Germania, marile partide tradiționale se așteaptă la pierderi, comparativ cu alegerile din 2014. Creștin-democrații și social-democrații sunt în declin, în ce privește opțiunile electoratului consemnate în sondaje. Liberalii și Verzii au un trend ascendent. La fel și micile partide cumulate în sondaje la „altele”.

Unul dintre acestea, partidul Volt, a ieșit în mod deosebit în evidență, deoarece a reușit să pună pe butuci așa-numitul Wahl-o-mat. Acesta este un instrument electoral din mediul virtual care permite utilizatorilor să capete informații despre alegeri, dar să se și înscrie într-o comunitate de opțiuni politice. Volt a atacat în instanță faptul că Wahl-o-mat-ul nu lista decât partidele consacrate, nedând șansa noilor partide să participe la această interacțiune pe net.

De ce este important acest partid, care probabil că nu va trece pragul electoral? Pentru că e un partid pro-european și pan-european, cum ar trebui să existe mai multe partide care susțin Europa. Noul partid transnațional „Volt“ vrea să electrizeze lumea pentru Europa. Însă la alegerile de acum s-a lovit de piedici, neputând candida decât dacă are organizații înscrise în fiecare țară a UE. În acest sens, cele 800.000 de euro capital cerute în Franța și 150.000 de semnături de adeziune din Italia n-au putut fi realizate. Cam mult, nu-i așa?

Însă Volt Europa, fondat acum doi ani ca mișcare civică și devenită partid, are organizații și candidează la europarlamentarele de anul acesta în Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Suedia, Spania, UK, Bulgaria. Da, în Bulgaria, în România nu. Conducerea partidului, formată din tineri cu idei proeuropene, este și ea multinațională: Andrea Venzon (Italia), Damian Freiherr von Boeselager (Germania), Colombe Cahen-Salvador (Franța).

Programul partidului este amplu, el poate fi consultat pe platforma online Volt. https://www.voltdeutschland.org/programm Impozite, migrație, digitalizare, politici privitoare la schimbările climatice, inegalitate economică, terorism și conflicte internaționale, impactul revoluției tehnologice asupra pieței de muncă. Toate acestea sunt teme cărora Volt le propune soluții din perspectiva UE. Este frumos, e un început, e un proiect politic tânăr și angajat european.

Din păcate, după cum pare că se aleg cărțile, șansa unei astfel de gândiri noi va trebui să mai aștepte. Deși partidele tradiționale ale Europei scârțâie din încheieturi, locul lor nu este luat de altele tinere, cu idei integrante și novatoare, ci de alternative politice populiste și naționaliste, fundamental contrare ideii de UE.

Va fi rezultatul alegerilor de azi un indicator pentru prezidențialele din România, din toamnă? Probabil. Va fi acest vot un câștig de conștiință și de cunoștință a electoratului, în sens european? Probabil că nu. La cozile de votanți din Germania, ca de obicei, venirea la vot a fost „negativă“ și „anti“. „Suntem la vot ca să nu iasă ceilalți“, pare să fi fost mesajul general.