Guvernul nu poate emite acum o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot, din cauză că s-a închis deja votarea în unele secții din diaspora, citând cazul Noii Zeelande, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

GuvernulFoto: Guvern

O Ordonanță de Urgență trebuie să aibă în vedere toate secțiile de votare, la modul general, nu doar unele dintre ele, au afirmat sursele citate.

Potrivit acestor surse, doar Biroul Electoral Central poate decide punctual prelungirea programului unor secții de votare. Sursele au mai susținut că aglomerația din unele secții a apărut deoarece unii oameni au preferat să meargă la secții de votare mai bine cunoscute, dar altele sunt aproape goale.

Sursele citate au invocat mai multe articole de lege:

  • Art. 46 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare, stabilește că : „(1) Votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea.”
  • Art. 15^1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare:
  • „(1) În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.”