Buletinele de vot pe care ștampila de control este aplicată pe prima pagină nu sunt considerate buletine nule, a precizat duminică vicepreședintele Autorității Electorale Permanente Marian Muhuleț.

Marian MuhuletFoto: Agerpres

Acesta a citat art 49, litera f din Legea 33/2007 care precizează motivele de nulitate pentru buletinele de vot:

  • „sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila "VOTAT" sau la care ștampila este aplicată pe mai multe patrulatere; votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate”.

„Aceste buletine de vot ștampilate pe prima pagina sau în altă poziție nu sunt buletine de vot nule”, a subliniat el.

Precizările sale vin după ce USR-PLUS, dar și mai mulți votanți, au semnalat că în secțiile de votare din mai multe județe din țară și din București buletinelor de vot pentru referendum li s-a aplicat ștampila de control pe prima pagină, față de prevederile legale, care dispun să fie pe ultima pagină. USR-PLUS spune că acest lucru poate duce la invalidarea unui număr semnificativ de buletine pentru referendum.

Muhuleț a explicat și modul în care operatorii din secțiile de votare trebuie să informeze populația despre posibilitatea de a informa la ambele tipuri de scrutin de duminică.

Astfe, potrivit deciziei 72 a Biroului Electoral Centra, articolul 1, litera b:

operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul de vot. Dacă aplicația SIMPV nu semnalează niciun impediment la exercitarea dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secție de votare, operatorul va aduce la cunoștința alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte, și că acesta poate opta pentru a-și exercita dreptul la vot atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național sau doar pentru unul din aceste scrutine.

Muhuleț a subliniat că aceste informații au fost transmise la toate secțiile de votare iar operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate să opteze să voteze pentru ambele scrutine sau doar pentru unul.

„BEC, în cursul dimineții, a transmis prin intermediul sistemului informativ de monitorizare a prezenței la vot un mesaj înregistrat pe toate tabletelor din secțiile de votare, cât și pe telefoanele mobile ale președinților secțiilor de votare, faptul că operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național, sau doar pentru unul dintre scrutine. Obligația operatorului e aceea de a informa (...) și să bifeze in aplicație opțiunea corespunzătoare”, a mai spus Muhuleț, citat de Mediafax.