PSD și-a angajat în luna aprilie o firmă de lobby pentru a spăla imaginea partidului la Bruxelles, scrie publicația politico.eu. Este vorba de Rud Pedersen Public Affairs, o firmă de consultanță cu birouri în țările nordice și care are 10 membri ai echipei de lobby la Bruxelles.

DragneaFoto: Facebook

Rud Pedersen Public Affairs și PSD nu au oferit detalii despre acest contract, dar, potrivit registrului lobby-știlor din UE, contractul s-ar situa între 25.000 de euro și 49.999 euro.

“Recunoaștem că, de mult timp, relația PSD cu presa internațională a fost slabă,” de declarat Lia Olguța Vasilescu. “Din această cauză, în Bruxelles, dar și în presa internațională, s-a format o imagine distorsionată în jurul PSD, uneori chiar în contrast cu realitățile din România.”

Luna trecută, Partidul Socialiștilor Europeni a decis să înghețe relațiile cu PSD cel puțină până în iunie.

Cu toate acestea, un eveniment recent organizat la Brussels Press Club de firma de consultanță a atras puțini oameni interesați. La eveniment au venit primii patru candidați de pe lista PSD pentru europarlamentare, care au discutat pe larg despre creșterea economică a României, drepturile omului, motivația personală pentru a candida pe listele PSD și eforturile partidului lor de a reforma sistemul judiciar.

Ei au vorbit însă unei camere aproape goale, în condițiile în care, cu excepția POLITICO, niciun ziar major european sau internațional nu a participat la eveniment. Dintre cele circa 15 persoane prezente, jumătate făceau parte din staff, notează politico.eu.

Registrul european de lobby descrie contractul ca fiind semnat cu “FTR15 din partea partidului român PSD.” FTR15 este compania din Londra a consultantului Zhenya Harrison, care lucrează de asemenea cu PSD.

Andrew Johnson, partener la Rud Pedersen Public Affairs, spune că nu este nimic neobișnuit în faptul că firma lucrează cu PSD, afirmând că majoritatea partidelor politice "lucrează cu agenții pentru a le ajuta să gestioneze comunicarea".

"Faptul că au angajat și plătesc companii de consultanță pentru a-și promova viziunea lor în presa internațională reprezintă încă o dovadă a lipsei totale de credibilitate la nivel european", crede însă Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL.

"Indiferent de câte milioane cheltuiesc, nu vor convinge niciodată presa liberă, experții și oficialii europeni să închidă ochii la acțiunile lor", a adăugat el.