​Comisarul european Corina Crețu, candidat Pro România la europarlamentare, fostă vicepreședintă a PSD, a mărturisit joi, într-un interviu pentru HotNews.ro, că evenimentele din 10 august 2018, când Jandarmeria a intervenit dur împotriva manifestanților antiguvernamentali de la București, a fost momentul în care și-a dat seama că nu se mai poate asocia cu PSD niciodată. Ea a acuzat PSD că are un „stil comunistoid” de a face politică.

Corina Cretu Foto: Hotnews

Principalele declarații ale Corinei Crețu:

  • „Eu vă spun ca simplu cetățean, nu comisar european. Nu eram la Bruxelles, eram aici (pe 10 august 2018 - n.r.) ... Și a fost momentul în care mi-am dat seama că eu nu mai pot să mă asociez cu acest partid niciodată.
  • Nu am crezut că după 30 de ani de la Revoluție pot să asist la asemenea scene. Nu este vorba de atacarea unui edificiu, a Guvernului... Cunosc foate mulți oameni care erau mult mai departe și am văzut pe telefoane după aceea copii, adulți își pierduseră lentilele de contact, călcați în picioare.
  • Eu n-am crezut că o să trăiesc așa ceva după 30 de ani de la Revoluție și n-am muncit acești 30 de ani ca să mai fiu asociată cu asemenea acțiuni.
  • După acest episod, i-am spus soțului meu, într-o dimineață, că o să încep să-mi caut un post în instituțiile europene. Acest lucru nu mi-l poate lua nimeni. Am fost parlamentar european, comisar european pentru un post foarte greu, acoperim totul, de la energie, agenda urbană, transport.
  • Toți (în PSD - n.r.) îmi spun trădătoare pentru că mă duc pentru un salariu mare la Bruxelles. Ideea aceasta de a schimba tot timpul oamenii cred că este dăunătoare, pentru că oamenii își câștigă încet prestigiul la Bruxelles.
  • Nu aveam încă discuția cu dl. Ponta. Când mi-a propus (să se înscrie în Pro România n.r.), eu am spus că oricum la PSD nu aș mai fi fost, pentru că eu mi-am asumat deliberat acum 3 ani între a sacrifica proiectele și a fi după aceea în situația de a nu putea merge cu fruntea sus în propria mea țară.
  • Am 52 de ani și sunt convinsă că mi-aș fi găsit un loc în instituțiile europene, chiar internaționale. Chiar mă gândeam, se elibera un loc de șef de agenție la UN Habitat. (...) M-am gândit să și predau la universitate, avem și universitate europeană.
  • Pe mine mă doare sufletul când văd cît de subdezvoltate este orașul Videle. Bunicul meu a lucrat la depozitul din Videle, am crescut acolo. Eu știu că Videle era un oraș cu care te mândreai, avea o gară automatizată, un nod de cale ferată. Oamenii aceștia nu merită această anatemă.
  • Am vorbit astăzi cu oameni din Alexandria care mi-au spus: <>.
  • Îmi pare rău, pentru ceea ce face un om trebuie să răspundă el însuși, nu un județ întreg. Toate regiunile trebuie să se dezvolte, inclusiv județul Teleorman, numai că acolo... Eu m-am dus liberă pe stradă, dar nu am anunțat. Mi-au spus multe povești, cum au început cu Pro România, după care s-au retras încet-încet, au fost amenințați.
  • Dar nu numai în Teleorman, am fost și în Sălaj, mi-au spus: <>.
  • Ei, acest stil comunistoid trebuie să dispară din România! Suntem totuși la 30 de ani de la Revoluție. Hai să ne respectăm, dacă omul vrea să voteze într-un fel, să voteze cum dorește, nu cum i se dictează de către primar, de către alții de care depinde serviciul lui.
  • Știți ce mi-a zis o doamnă?... Avea un tricou cu PSD și mia zis : <>. Și am întrebat-o : <> Mi-a zis: <>. Aici s-a ajuns în secolul XXI”.

  • Corina Crețu, la HotNews.ro LIVE: Sper într-o schimbare a majorității în Parlamentul României după alegerile de duminică / Acest discurs antieuropean al PSD este, practic, un discurs antiromânesc
  • Cine i-a răspuns la telefon Corinei Crețu când l-a sunat pe Liviu Dragnea: „Mi s-a părut puțin deplasat”