Cu câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, partidul de extremă dreapta FPÖ scade în sondaje în Austria, după recentul scandal care l-a zguduit, iar Adunarea Națională a lui Marine Le Pen devansează lista partidului lui Emmanuel Macron în Franța, în timp ce în Germania conservatorii conduc, potrivit celor mai recente sondaje citate de AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Austria

Dizgrația partidului de extremă dreapta FPÖ, care a părăsit guvernarea după publicarea unei înregistrări video compromițătoare, a generat un recul de 5 puncte în singurul sondaj realizat după "Ibizagate". FPÖ este creditat cu locul trei cu 18% din voturi, față de 38% pentru partidul conservator al premierului Kurz (ÖVP), în creștere cu nouă puncte și 26^ pentru social democrați (SPÖ).

Germania

Trei sondaje publicate între 15 și 17 mai creditează conservatorii lui Angela Merkel (CDU) cu 28 - 30% din voturi, în condițiile în care Verzii ar urma să ocupe locul doi (17 - 19%), devansând un partid social-democrat (SPD, 15 - 17%) în criză de identitate. Partidul de extremă dreapta AfD este creditat cu locul 4, cu 12%.

Spania

Scutite de avansul eurosceptic, alegerile din Spania ar urma să fie câștigate de Partidul Socialist (PSOE), creditat cu 28,9% - 32,9% din voturi. Urmează conservatorii din Partidul Popular (16,8% - 19,7%), liberalii de la Ciudadanos (13,5% - 16,1%), stânga radicală Podemos și aliații săi (10,2% - 14,8%) și partidul de extremă dreapta Vox (6,8% - 8,5%), după cum arată trei sondaje realizate între 17 și 20 mai.

Franța

Toate sondajele recente arată Adunarea Națională (RN, extrema dreaptă) în frunte, cu un avans de 0,5 - 3 puncte față de lista partidului LREM a președintelui Emmanuel Macron, aliat cu Modem. Ceilalți candidați sunt mult în urmă. Un sondaj BVA publicat miercuri creditează RN cu 23% față de 22% pentru La République en Marche.

Marea Britanie

Un sondaj YouGov publicat miercuri arată că Partidul Conservator al premierului Theresa May va sfârși pe un dureros loc 5 (7%), cu 30 de puncte în spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, primul loc, în fața Liberal-democraților (19%), a Laburiștilor (13%) și a Verzilor (12%).

Ungaria

Cu 50 - 54% din intențiile de vot pentru linia naționalistă a partidului Fidesz, premierul ungar Viktor Orban se pregătește de un scrutin fără suspans. Locul doi, mult în spate, se va juca între partidul de extremă dreapta Jobbik, care încearcă să se repoziționeze ca formațiune centristă, și mai multe partide de stânga.

Italia

Dintre cele două partide care formează coaliția de guvernare populistă, Liga lui Matteo Salvini, cu discursul său anti-imigrație și anti-UE, este cotată pe primul loc, cu 31,2%, în fața Mișcării 5 Stele a lui Luigi di Maio (22,6%), potrivit celui mai recent sondaj din 10 mai. Urmează Partidul Democrat (PD, centru stânga) cu 20,9%, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi (9,7%) și partidul de extremă dreapta Fratelli d'Italia (5%).