Peste 500 de personalități din lumea filmului au semnat un manifest, lansat marți la Festivalul Internațional de la Cannes, prin care îndeamnă cetățenii să voteze la alegerile europene, subliind că este ”datoria noastră să apărăm Europa în fața extremiștilor și a ideilor retrograde, care se răspândesc din nou ca o molimă”.

Vot la europarlamentareFoto: Comisia Europeana

Manifestul, inițiat de Societatea Regizorilor de Film (SRF), la Quinzaine des Réalisateurs, Academia Europeană de Film (EFA), Federația Regizorilor de film din Europa (FERA) și Societatea Autorilor din Audiovizual (SAA), este semnat printre alții de Céline Sciamma, Wim Wenders, Miguel Gomes, Luc et Jean-Pierre Dardenne, Valeria Golino, Jacques Audiard, Susanne Bier, Pawel Pawlikowski, Julie Bertuccelli, Costa-Gavras, Julie Delpy, Stephen Frears, Radu Mihăileanu, dar și de Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Adina Pintilie, Gabriela Suciu, Nap Toader.

Ce spune manifestul:

Da, Europa nu este perfectă.

Îi reproșăm, uneori, și pe bună dreptate, că nu are suflet și emoții, că vorbește o limbă pe care puțini dintre noi o înțeleg.

O criticăm pentru că nu reușește să facă față crizelor ecologice, sociale și politice care o zguduie astăzi, și nici tragediei refugiaților.

Totuși, în ciuda slăbiciunilor și deficiențelor sale, nu poate să ne scape privirii umanitatea și frumusețea ei. Încercăm să o descriem cu delicatețea imaginilor și cu un limbaj pe înțelesul tuturor popoarelor care o compun.

Să ne amintim că Europa s-a unit pentru pace. De la șase state membre, ea a reușit să atragă 28 de țări care formează o uniune unică și care reprezintă un model pentru întreaga umanitate.

Această Uniune s-a construit uitând de frontiere și bazându-se pe libera circulație, pe schimburi, pe fraternitate și pe solidaritate – valori care sunt astăzi amenințate din toate părțile, inclusiv din interiorul său.

Dar această Uniune este și cea a culturii, o veritabilă ambiție pentru o Europă a cărei inovare și creație au fost întotdeauna piloni fundamentali.

O Europă liberă și democratică este și o Europă a libertății de gândire și de exprimare. Este de datoria noastră să o apărăm în fața extremiștilor și a ideilor retrograde, care se răspândesc din nou ca o molimă.

Trebuie să consolidăm și să îmbunătățim acest echilibru, atât de fragil, opunându-ne celor care doresc să îl distrugă divizând, renunțând sau încercând să fugă sau să se izoleze.

La întrebarea: „cum putem construi o Europă atrăgătoare, o Europă care reunește, o Europă deschisă și care oferă un spațiu de libertate și de pace?”

trebuie să răspundem prin implicare și trebuie să ducem o luptă a ideilor, pentru a evita lupta armată.

Astfel, între 23 și 26 mai, vom merge să votăm la alegerile europene. Este în joc viitorul nostru comun, ca să nu spunem însăși viitorul nostru.

Vezi aici lista completă a semnatarilor.