Creşterea impozitelor corporative şi a salariilor, reducerea emisiilor de carbon, gestionarea migranţilor africani, înfruntarea Chinei, Rusiei şi a SUA, dar şi Brexitul şi ameninţarea euroscepticismului s-au numărat printre subiectele abordate în cadrul dezbaterii candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene, găzduită miercuri seară la Bruxelles de Parlamentul European, informează Agerpres si Reuters.

Weber vs TimmermansFoto: Colaj foto

La dezbaterea televizată de 90 de minute au participat toţi cei şase candidaţii "cap de listă": Nico Cue (Stânga Europeană), Ska Keller (Partidul European al Verzilor), Jan Zahradil (Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din Europa), Margrethe Vestager (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), Manfred Weber (Partidul Popular European) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni).

Manfred Weber, candidatul considerat favorit, şi-a prezentat platforma politică, bazată pe o largă solidaritate în cadrul UE cuplată cu responsabilitate, pentru a gestiona provocările ce includ şomajul în rândul tinerilor şi migraţia, argumentând totodată în favoarea compromisului pe subiecte precum comerţul şi schimbările climatice pentru a menţine implicarea tuturor părţilor interesate, transmite dpa.

Reprezentantul PPE a fost însă atacat pe subiectul gestionării problemelor de mediu de către principalul său contracandidat Frans Timmermans, precum şi de Ska Keller. "Cred în inovaţie, nu în pedeapsă", a susţinut Weber, pledând pentru ca UE să se concentreze mai degrabă pe investiţii în tehnologii prietenoase pentru mediu decât pe introducerea de taxe care ar putea costa locuri de muncă.

Timmermans i-a răspuns că "s-a săturat până în gât" să audă scuza că o acţiune ambiţioasă în domeniul schimbărilor climatice îi va afecta pe cei mai defavorizaţi. "Ştiţi ce o să doară cu adevărat? Dacă nu facem nimic", a afirmat candidatul socialist. Timmermans s-a pronunţat pentru introducerea unei taxe pe kerosen, precum şi a unei taxe pe dioxid de carbon aplicate companiilor, măsură căreia Weber i se opune, potrivit Agerpres.