Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai i-a adresat o întrebare, printr-o scrisoare, lui Frank Timmermans, întrebându-l pe oficialul european în ce calitate amenință România cu activarea articolului 7, în cea de candidat la șefia Comisiei Europeană sau cea de comisar european.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cine amenință România cu activarea articolului 7? Cu această întrebare am să deschid scrisoarea mea. În primul rând, deși regulile de integritate ale comisarilor europeni au fost modificate recent pentru ca funcția dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră din Comisie să puteți candida, un gest discutabil de altfel, aș dori, în urma lungii scrisori trimise mass-mediei și instituțiilor românești, să aflu răspunsul întrebării pe care am adresat-o mai sus cu mențiunea calității din care îmi veți răspunde: candidatul Frans Timmermans sau comisarul Frans Timmermans”, a afirmat Norica Nicolai, în scrisoarea postată pe Facebook, citează Mediafax.

Eurodeputatul ALDE îi reamintește acestuia de Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor CE la campania electorală, care prevede o serie de obligații printre care și cea de a nu folosi resursele Comisiei Europene în scopuri electorale.

„De altfel, cred că este absolut necesar să clarificați acest aspect, întrucât în Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor Comisiei Europene la campania electorală, adoptat de instituția dumneavoastră în 6 februarie 2019, comisarii europeni candidați la alegeri au o serie de obligații de distanțare a discursului electoral de cel al instituției, dar și de evitare a utilizării resurselor Comisiei în propriul interes electoral. Dacă ar exista un stat de drept al Comisiei Europene, dumneavoastră în acest moment v-ați afla într-o zonă gri, dar din păcate nu ați prevăzut o „soluție nucleară” pentru acest gen de situații. În al doilea rând, gestul dumneavoastră imatur mi-a amintit de altfel de un alt gest făcut în campania electorală de un alt politician disperat după voturi, David Cameron, al cărui referendum populist și iresponsabil a dus propria țară și întreaga Uniune Europeană într-un blocaj din care nu reușim să ieșim de mai mulți ani. Chiar nu ați tras nici o învățătură din asta?”, a mai spus Nicolai.

Aceasta îi mai transmite lui Frans Timmermans să înceteze să distrugă proiectul european prin jocuri politicianiste cu statele membre ale UE și să termine cu atitudinea de superioritate și autosuficiență.

„Ca să închei, pentru că știu că sunteți ocupat să câștigați notorietate pentru dumneavoastră și partidul dumneavoastră, deci nu aveți timp să înțelegeți situația din România (nu ați avut timp de fapt niciodată, de ce ați avea acum), vreau doar să vă puneți o întrebare când vă uitați în oglindă: când veți înceta să vă mai jucați politicianist cu statele membre fără pic de responsabilitate, când veți înceta atitudinea de superioritate, autosuficiență specifice persoanelor urcate pe un piedestal? Când veți încerca să înțelegeți că Uniunea Europeană este „unitate în diversitate”, este o Uniune a cetățenilor, nu a familiilor politice, nu a dublului standard, nu a statelor dezvoltate împotriva statelor mai puțin dezvoltate? Încetați acest comportament înainte să distrugeți ce a rămas din acest proiect atât de generos cum este Uniunea Europeană. Nu îl îngropați!”, a conchis Norica Nicolai.

Reacția acesteia vine în contextul unei scrisori adresate autorităților române, în care Frans Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse Codurilor penale intră in vigoare. Acesta precizează că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanșa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă țara noastră adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse Codurilor penale.​