Extrema dreaptă franceză folosește, în campania pentru alegerile europarlamentare, informații eronate atribuite de autoritățile pakistaneze unui oficial român. Le Monde a demontat, luni, falsul afirmațiilor făcute în campanie de șefa grupării Adunarea Națională (fostul Front Național), Marine Le Pen, precum și de un alt membru al acestui partid, care au invocat în campanie cazul celor "500.000 de muncitori pakistanezi" care ar urma să intre în Uniunea Europeană prin România.

captura APPFoto:

În aprilie, ministrul pakistenez al Resurselor Umane era citat spunând că România ar fi convenit cu Ambasadorul României în Pakistan, Nicolae Goia, ca statul asiatic să trimită în România forță de muncă. Era vehiculat în acest sens un total de 500.000 de muncitori. Ambasadorul român era citat menționând un total de 1 milion de muncitori străini pe care România ar încerca să îi atragă.

Ministerul român de Externe a intervenit atunci, arătând că discuțiile au fost de altă natură. Ministrul atrăgea atenția că:

  • Întâlnirea dintre ambasadorul român și oficialul pakistanez a fost o primire de curtoazie
  • Discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă
  • Nu a fost stabilit niciun plan concret de acțiune
  • Contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019, la nivel național, este de 20.000

Cifrele și precizările oferite de ministerul român sunt prezentate acum de Le Monde, ca argumente pentru a demonta afirmațiile de campanie electorală ale oficialilor Adunării Naționale. Aceștia au preluat informația referitoare la cei 500.000 de muncitori, care, în pofida precizărilor MAE român, au fost preluate pe 1 mai pe site-ul de extremă dreaptă francez Fdesouche (care între timp a corectat textul și a publicat precizările diplomației române).

  • Marine Le Pen a invocat presupusul acord România-Pakistan în cadrul unui eveniment din 10 mai, când a spus, între altele: “Ați auzit bine, 500.000 de pakistanezi vor intra în Europa prin România. Iar ministrul (de fapt, ambasadorul, conform relatării inițiale din Pakistan – n.red.) ne explică faptul că ar urma să fie vorba, de fapt, de 1 milion”.
  • Ea a reluat afirmația la un post TV, pe 12 mai. Explicația dată de ea – faptul că mulți români sunt plecați să muncească în alte țări.
  • Un alt candidat al partidului lui Le Pen, Thierry Mariani, a afirmat același lucru într-o altă emisiune, la France Inter, tot pe 12 mai: ”România, care a pierdut 2,5 milioane de locuitori din cauza exodului către țări mai bogate, e pe cale să negocieze cu Pakistanul venirea a 500.000 de muncitori pakistanezi, pentru a-i înlocui pe români în țara lor.”