De neconceput, foarte ridicate, imorale, inadaptate, fraudă politică. Calificările pentru salariul eurodeputaţilor, făcute de actualii noştri reprezentanţi în Parlamentul European, au dominat dezbaterile din ultimele zile, mai mulţi candidaţi susţinând că suma de 15-20 de mii de euro pe lună (decontări şi suplimente incluse) ar trebui revizuită în funcţie de salariile din ţările de origine, Jornal de Noticias, citat de Rador.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Discutarea veniturilor politicienilor aleşi este întotdeauna periculoasă. Există tentaţia trivială de a aprecia că primesc prea mulţi bani, în consiliile în care remunerarea deţinătorilor de funcţii publice ar trebui să fie corectă şi minim atractivă, altfel cei mai buni vor fugi de o activitate obositoare şi prost cotată în ochii opiniei publice. Este nevoie de crearea unor condiţii de exigenţă care să transforme politica într-un serviciu eficient. Nu să se degradeze condiţiile exercitării sale.

În ciuda acestei premise de bază, este incontestabil faptul că salariile eurodeputaţilor sunt absurd de mari. Chiar ţinând seama de costul vieţii la Bruxelles, mai mare decât în ​​Portugalia. Poziţiile candidaţilor demonstrează un consens relativ în această privinţă. Tocmai de aceea, singurul lucru de făcut în această chestiune este să se urmărească cu atenţie eventualele propuneri sau voturile viitoare pentru a revizui remuneraţiile şi pentru a consolida transparenţa, pentru a le examina coerenţa.

Mai important, într-un moment în care Europa se confruntă cu atâtea provocări, este să lăsăm campania electorală, acum oficial în stradă, să nu fie contaminată de probleme laterale. Ce spune fiecare dintre partide despre imigraţie şi refugiaţi? Referitor la evaziunea fiscală şi crearea de impozite sau impozite europene? Ţările din zona euro trebuie să aibă un buget propriu? Avem două săptămâni pentru a clarifica poziţiile. Mai mult ca oricând, înaintarea populismelor şi a extremismelor cere să dorim să fim cetăţeni informaţi. Inês Cardoso, director adjunct al cotidianului "Jornal de Noticias")