Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

VIDEO Renate Weber, despre scrisoarea lui Timmermans: Un gest nedemn. România, transformată în oaia neagră a Europei/ Ce planuri are ALDE pentru Parlamentul European. Renate Weber a discutat în studioul HotNews.ro

de C.D.     HotNews.ro
Duminică, 12 mai 2019, 23:10 Actualitate | Alegeri Europarlamentare 2019


Renate Weber
Foto: Parlamentul European
Eurodeputata ALDE Renate Weber spune că prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut "un gest nedemn" prin scrisoarea trimisă autorităților române, în care amenință autoritățile române cu declanșarea unui mecanism mai dur decât MCV dacă intră în vigoare modificarea Codurilor penale, ea apreciind că, pentru a ascunde problemele din alte țări, oficialii europeni au transformat România în oaia neagră a Europei.

În interviul pentru HotNews.ro, Renate Weber a spus că, deși admite că în România există corupție, țara noastră "a fost targhetată pentru a fi prezentată drept oaia neagră a Europei", aceasta fiind "opțiunea politică" pe care au ales-o oficialii europeni.

În opinia acesteia, Tudorel Toader a avut un mandat bun la Ministerul Justiției, "cu toate ezitările și cu lucrurile mai domol făcute" și nu trebuie pus semnul egal între proiectele care au plecat de la Guvern și ceea ce a ieșit apoi din Parlament.

Europarlamentarul a afirmat, de asemenea, că ALDE a reușit să își impună punctul de vedere și să oprească unele proiecte controversate, precum aministia și grațierea: "Aduceți-vă aminte cât se vorbea de amnistie și grațiere, iar Tăriceanu a spus <<nu, nu avem nevoie de amnistie, lucru cu care eu sunt de acord>>".

Renate Weber a vorbit și despre Secția specială de anchetare a magistraților, apreciind că a fost bine că a fost făcută, dar că a fost o greșeală dosarul în care Kovesi a fost plasată sub control judiciar. În ceea ce o privește pe fosta șefă a DNA, Weber a apreciat că aceasta nu are șanse să ajungă șeful Parchetului european.


Interviul a fost transmis LIVE pe conturile de Facebook și Youtube ale HotNews.roCele mai importante declarații, transmise livetext:

Despre scrisoarea trimisă prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care amenință auroritățile române cu declanșarea unui mecanism mai dur decât MCV dacă intră în vigoare modificarea Codurilor penale:

 • Este un gest nedemn. Nu ar fi fost decent din partea lui ca în această perioadă să se suspende din calitățile avute în CE?

 • Așteptați să treacă aceste alegeri, să se calmeze spiritele, pentru că acum fiecare este disperat. În disperare, acești oameni până acum s-au legat de Polonia, de Ungaria și, brusc, domnul Manfred Weber a venit în plen să vorbească despre România, iar de atunci România a devenit o minge de ping-pong între acești oameni în campanie electorală.

 • Aș vrea să văd din partea liderilor europeni niște acțiuni. De ce am ajuns la BREXIT? Numai pentru că a existat o manipulare în Marea Britanie sau și din cauza unei birocrații excesive?

 • Aș vrea să aud de la domnii Timmermans și Weber care sunt ideile domnealor de reformare a Uniunii Europene. Chiar nu au nicio idee și asta este trist. Singurul care a ieșit cu o idee a fost Macron, care face o întărire a birocrației.

  Despre condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept
  • În această formă nu sunt de acord. Trebuie găsite formule, dar nu prin sancționarea cetățenilor.

  • Deocamdată Uniunea Europeană nu face nimic. Discutăm despre Ungaria de mai bine de 7 ani.

  • Sunt de acord să existe un astfel de mecanism. De 10 ani de ne chinuim să o facem. Cunoscând care este starea de spirit în guvernele statelor membre, știu că ei se opun.

  • Cred că ceea ce s-a reușit după Brexit a fost ca exit-urile, cu care la un moment dat se jucau unii și alții, să fie înlăturate.

  • Și comisarii pe care îi vedeți acum fac jocuri politice.
  Despre posibila structură a PE după alegerile europarlamentare
  • Liderul ALDE, Guy Verhofstad, este atât de disperat încât îi pune pe tavă lui Macron grupul politic și partidele din acest grup. Știu că se lucrează intens la această construcție.

  • Aceste decizii nu trebuie luate așa simplist, ca să îi batem noi pe populari sau pe socialiști. Pe umeri poate.
  Despre posibila excludere a ALDE din ALDE european
  • Păi cine vrea asta? Verhofstad și Neos, care este posibil să nu treacă pragul.

  • Nu putem să transformăm Comisia de la Veneția în a treia cameră a Parlamentului. Hai să vedem cât din ce spun ei e adevărat și cât e spus pentru a fi folosit în campanie.

  • Nu spun că România nu are nicio problemă, dar e targhetată ca să fie prezentată ca oaia neagră, pentru că trebuie să ascunzi ce este în alte părți. Este o opțiune politică pe care au ales-o. Nu o să mă auziți că spun că în România nu e corupție.

  • Ba da, este corupție, dar nu îmi spuneți că în România nu s-au făcut abuzuri uriașe, care trebuie sancționate. Domnul Timmermans a spus, despre protocoalele secrete între instituțiile din justiție și SRI, că nu înțelege cum au interferat, iar eu îi spun - ori nu sunteți demn de această funcție, ori sunteți un mincinos. Un stat de drept funcționează cu reguli clare pentru toată lumea
  Despre reducerea unor pedepse, în urma modificărilor la Codurilor penale

  Trebuie să revenim și la ce am avut înainte. Trebuie să ne întoarcem la ideile mari, pentru că acum sunt și multe aberații. Nici nu poți să condamni la moarte pentru fapte de corupție, dar nici nu poți să le dai o bătaie pe umeri. Abuzul în serviciu ar trebui menținut, cu praguri.

  Despre dublul standard la produse alimentare
  • Știu inclusiv colegi de-ai noști care își cară din străinătate detergenți sau apă, pentru că au o altă calitate. Nu e normal să fie așa.
  Parteneriatul de guvernare ALDE cu PSD?
  • De când este în această guvernare, ALDE, dacă vă uitați la ce a făcut, a reușit să își impună punctul de vedere, să oprească niște teme. Aduceți-vă aminte cât se vorbea de amnistie și grațiere, iar Tărieanu a spus <<nu, nu avem nevoie de amnistie, lucru cu care sunt de acord>>.

  • Cu toate ezitările, cu lucrurile mai domol făcute, cred că mandatul lui Tudorel Toader a fost unul bun și să nu punem semnul egal între ce a plecat de la Guvern și ce a ieșit apoi din Parlament.

  • Nimic din Constituția aceasta nu dădea dreptul președintelui României să spună că președintele se poate opune la numirea unui ministru.

  • Toate curțile constituționale își încalcă propriile deciziii. Ele sunt politico-jurisdicționale. La noi, la un moment dat, orice decizie politică era luată cineva o ataca la CCR. Acesta este un semn de debilitate democratică. O democrație puternică trebuie să apeleze cât mai rar la Curtea Constituțională.
  V-ați lovit de statul paralel de care vorbește Liviu Dragnea?
  • Eu, personal, nu, dar mă lovesc când văd numărul uriaș de mandate date pe siguranță națională, abuzurile care s-au produs. Dacă ai prea multă putere rișci să îți pierzi mințile, la un moment dat, și asta s-a întâmplat în sistemul din justiție.
  A fost Rodica Stănoiu un ministru bun?
  • Cred că glumiți. Rodica Săpnoiu a folosit toate prâfgiile pe care le-a avut ca să controleze justiția. Oribil
  Secția specială de anchetare a magistraților - A fost bine că au făcut-o. Despre acțiunea Secției speciale împotriva lui Kovesi - A fost o greșeală, o eroare. Ați văzut că instanța i-a ridicat acel control judiciar.

  Ce șanse are Kovesi să ajungă procuror european?
  • Personal, nu cred că are șanse. E adevărat că a fost votată de PE, dar a fost un vot la limită. Nu o văd pe doamna Kovesi să construiască o asemenea instituție, nu o văd în stare să facă asta la nivel european. Francezul are în spate construcția Eurojust, care astăzi funcționează bine. Nu sunt convinsă că va fi atât de simplu ca această instituție să devină funcțională. Doamna Kovesi, în primul rând, nu reprezintă acolo România, ea este acolo pe cont propriu.
  Pronostic pentru ALDE, la europarlamentare
  • Ne-am propus 15%. Dorința noastră este să avem cel puțin 4, sperăm și 5 mandate de europarlamentar.


  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  8404 vizualizari

  • Intrebare pentru dna Weber (Luni, 13 mai 2019, 0:27)

   Intermezzo [utilizator]

   Iat-o: Daca nu prindeti un loc in Parlamentul European, aveti pregatita o solutie de rezerva? Nu ca sa aveti din ce trai, asta nu ne-ngrijoreaza, ci ca sa puteti face bine Romaniei, cumva, in conditiile in care prestigiul tarii a fost serios zdruncinat de catre coalitia din tara prin asaltul asupra Justitiei.
  • intrebare (Luni, 13 mai 2019, 9:10)

   MihaiDucu [anonim]

   Cunoasteti o alta Curte Constitutionala din lume care sa-si incalce propriile decizii? Sa nu raspundeti ca nu stiti despre ce e vorba,caci inseamna ca traiti intr-o alta lume...
  • Întrebări pentru d-na Weber (Luni, 13 mai 2019, 10:22)

   Kwisatz Haderach [utilizator]

   1. Ce părere are d-na Weber despre propunerile de excludere a ALDE România din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa?

   2. Ce părere are d-na Weber despre propunerile Comisiei Europene de declanșare a Articolului 7 și de înlocuire a MCV cu un mecanism și mai dur dacă modificările la Codurile penale vor intra în vigoare? Își asumă ALDE România responsabilitatea pentru efectele acestor măsuri ale Comisiei Europene?

   3. Cum apreciază d-na Weber parteneriatul de guvernare al ALDE (partid declarat liberal, cu o orientare de centru-dreapta) cu PSD, partid declarat social-democrat dar cu accente populiste și naționaliste?
  • Intrebare serioasa (Luni, 13 mai 2019, 11:59)

   florinos [utilizator]

   Este adevarat ca doamna Weber a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România ?
  • Dragnea (Luni, 13 mai 2019, 12:29)

   Titel [anonim]

   Doamna Weber, sunteti de acord cu mesajele lui Liviu Dragnea - care par sa devina firul rosu al discursului de campanie - si care ataca frecvent multinationalele, afirmand că sunt aduse in Romania produse de calitate inferioara care „otravesc” copiii si ca exista interese ca tara noastra sa fie mentinuta in saracie, pentru a fi folosita ca mana de lucru de occidentali?
  • Rodica (Luni, 13 mai 2019, 12:51)

   just [anonim]

   În opinia dvs, Rodica Stanoiu a fost un ministru bun al Justitiei?
  • Comment sters de user (Luni, 13 mai 2019, 13:44)

   andipetre [anonim]

  • o intrebare (Luni, 13 mai 2019, 15:41)

   James Bond [utilizator]

   Doamna Weber, a acuza Comisia Europeana de plasarea Romaniei pe o lista cu oi negre, este ca si cum ati acuza Justitia unui stat de drept de condamnarea unui inculpat pentru savarsirea unor fapte penale.
   Nu Justitia este de blamat, ci inculpatul.

   Pana una alta, Romania a semnat un Tratat de Aderare la UE, si astfel s-a angajat la a respecta un set de reguli; cu alte cuvinte, si-a asumat si obligatii. Cand coalitia de guvernare din Romania dinamiteaza sistemul de drept, dumneavoastra ce ati propune a se face pentru corectarea unor asemenea derapaje?

   Multumesc!
  • intrebare (Luni, 13 mai 2019, 16:06)

   rofed [anonim]

   doamna weber afirma:
   Nu putem să transformăm Comisia de la Veneția în a treia cameră a Parlamentului.
   intrebarea ar fi:
   de ce nu spune dna weber nimic despre ccr care este de fapt a treia camera a parlamentului,cenzurand pur si simplu institutia suprema in stat, parlamentul?


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by