În contextul campaniei electorale premergătoare scrutinului europarlamentar, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei şi liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP), propune, într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse, "reformarea Uniunii Europene". Liderul de la Viena pledează pentru actualizarea Tratatului Lisabona, intrat în vigoare în anul 2009, argumentând că s-a modificat contextul politic, scrie Mediafax.
"De la intrarea în vigoare a Tratatului Lisabona, în Europa s-au schimbat multe lucruri. Am avut o criză a datoriilor suverane, o criză a monedei euro, o criză a migraţiei, o criză climatică, iar acum avem haosul generat de Brexit. Este nevoie de un nou tratat UE, dat fiind că actualul tratat nu mai este actual", declară Kurz.
"Obiectivul nostru este să îmbunătăţim Uniunea Europeană, nu să o distrugem sau să ne jucăm cu fantezii privind ieşirea din UE", a insistat Sebastian Kurz.
Asa si acum.
Initiativa este buna, ramane de vazut cum si cand se va aplica.
"unul care da din gura si nu face nimic"
asta apropos de noile tratate care "să prevadă sancţiuni pentru ţările care nu înregistrează imigranţi sau primesc imigranţi aflaţi în ilegalitate"
aplauze ).
Stiu ca va suna ciudat, dar sanctiunile dure nu previn nimic si nici nu contribuie la aducerea unui stat pe drumul cel bun, decat in situatii cu totul iesite din comun (Venezuela).
Daca totusi o tara membra UE ajunge ca Venezuela, tratatele actuale sunt suficiente.
Se presupune ca totusi popoarele Europei stiu sa voteze, iar daca nu stiu, suporta consecintele.
UE a adoptat in ultima perioada atat norme cat si capacitati de prevenire a "exportului" de instabilitate dinspre Est spre Vest. Asta este important pentru intreg blocul.
Cancelarul mai are de invatat.
Am impresia ca si romanii mai au de invatat - nu ne baga nimeni in traista, cum iti asterni , asa dormi. Si mai stiu si alte proverbe, de exemplu cu capre :-)
In primul rand Venezuela nu a fost si nu e stat component al unuie Uniuni cum e e cea Europeana. Nu e in Europa dealtfel.
Daca ai fi spus ca un stat UE nu trebuie sa ajunga in situatia Ucrainei mai mergea.
Personal, as fi fericit sa ajungem in situatia Greciei sau a Ucrainei - acestea mai au o sansa.
Dar Romania anului 2019 este asemanatoare Venezuelei lui Chavez. Atat economic (cheltuim din ozsanza si din venituri prognozate) cat si politic (politica Romaniei seamana mai mult cu bolivarismul decat cu comunismul grecesc).
Faptul ca geografic Romania e plasata in Europa nu o scuteste de modele latino-americane.
Fortele UE se gandesc intai le ele si apoi la noi. Normal.
De cate ori v-ati pus problema de a ajuta Etiopia de exemplu?
Ideea ca ne ajuta altii este una daunatoare, deoarece ne da impresia unui Deus ex machina, a unei forte externe paternale care are obligatia de a ne aduce pe drumul cel bun fara ca noi sa facem vreun efort.
Cred ca ar fi bine sa visam mai putin: Romania depinde de romani in primul rand.
Daca noua ne convine sa ne batem joc de noi si de copiii nostri, de ce ar avea mai multa grija strainii de copiii nostri?!
Nu vine UE sa imi faca omleta, nu vine UE sa faca pachetelul pentru scoala copiilor sau nepotilor nostri.
Aia e: lupti pentru tine sau krapi asteptand pe altii. Noi alegem.
Dar calea aceasta duce la doua inconveniente majore:
1.Pierdere de timp, probabil ani. Timpul pierdut mai totdeauna se razbuna: vezi cazul Greciei care s-a ferit de orice reforme aproape un deceniu, dar apoi cand a venit criza peste ei a trebuit sa le aplice pe toate printr-un tratament de soc in doar cateva luni.
2.Marea masa a populatiei se convinge doar atunci cand ajunge funia la par. Adica deja e caz de targa, tara a intrat in declin economic si social, iar lumea disperata se gandeste pana una-alta la stoparea prabusirii, nicidecum la progres.
Teoria economica argumenteaza ca aceasta cale (ciclul cu amplitudini mari) este pe termen lung cea mai putin eficienta dintre toate cele posibile,
Propunerea cancelarului austriac este corecta si de bun-simt. Mai bine sa previi un lucru evident daunator decat sa il combati cu mari costuri ulterior.
Desigur, existenta unor sanctiuni este necesara. Dar efectul de prevenire nu depinde de duritatea acestora.
Fie 20 de ani de detentie, fie pedeapsa cu moartea - crime tot exista. Si nu sunt mai putine in cazul pedepsei cu moartea.
UE nu e tatucul statelor membre. Interventia comuna are loc exclusiv pentru a mentine cimpetitivitatea si pacea sociala a blocului. Nicidecum din motive umanitare sau de "grija parinteasca.
Daca asteptam la UE va fi din ce in ce mai rau. Noi suntem romani, Romania e a noastra. Noi avem obligatia de a ne face o tara ca lumea, nu Germania, Franta sau Croatia.
Si in fine mai exista si cei care nu fac faradelegi doar pentru ca le e teama de pedepse. Sunt destui in aceasta categorie. Au o constiinta destul de precara, pe care la o adica si-o pot usor anestezia prin diverse pretexte si autojustificari, gen "fura pentru familie si pentru copii", "fura de la stat deci din bunurile nimanui" etc.
Acesti oameni isi fac un calcul simplu: rezultate raportat la risc (riscul de puscarie) si iau decizia de a comite sau nu infractiunea in functie de acest raport. Este limpede ca daca se imblanzesc pedepsele, automat creste incitatia la faradelegi.
--------------
Cu privire la rolul Bruxelles-ului:
Eu vad UE ca pe un fel de familie de state. Da, ar fi ideal ca fiecare membru al familiei sa incerce si sa reuseasca sa se descurce prin forte proprii in diverse situatii.
Insa exista cazuri in care acest lucru pur si simplu nu se poate. Atunci trebuie sa intervina familia, pentru a-l ajuta pe cel aflat in dificultate sa se puna pe picioare.
Daca lucrurile se degradeaza grav, trebuie intervenit chiar foarte devreme. Ganditi-va ca, prin absurd, aflati ca o ruda sufera de vreo dependenta (alcool, droguri, jocuri de noroc). Ce faceti?- il lasati, in temeiul independentei personale, al "neamestecului in treburili interne" sa se autodistruga? Sau interveniti la timp - pentru ca de aia sunteti o familie?
MMMMMMM
Statele nu au prieteni, ci doar interese.
Valabil si pentru tarile UE. Stau impreuna din interes. Nu din dragoste crestineasca. :-)
Daca nu renteaza pentru UE ca Romania sa fie "ajutata", nu va fi.
Si, in orice caz, pentru orice tara membra a UE este mult mai rentabil sa lase Romania sa se descurce.
Exceptia notabila este Bulgaria, pusa sub consiliu monetar acum multi ani. Insa asemenea lucruri costa si nici nu prea mai sunt posibile in actuala conjunctura.
Vrem sa credem tampenii cum sunt cele referitoare la "lacomia bancilor", la necesitatea inchipuita de a creste salariile romanilor din motivul bizar ca sunt mici.
Vrem sa credem ca putem fi puturosi si sa traim si bine. Deocamdata se poate, pentru ca ne imprumutam de la copii.
Daca imprumutul asta ar fi vizibil, adica daca le-am smulge banii din mainile copiilor, atunci poate ca ne-am lamuri.
Foamea e cel mai bun bucatar. Cand vom krapa de foame si nu vom mai avea ce manca pana la urmatorul salariu, atunci ne vom lamuri.
Dar si atunci, ca si in Venezuela, vor fi multi care vor crede ca au dreptul la pomana, adica au dreptul de a fi hraniti de semenii lor doar pentru simplu fapt ca exista.
"...să prevadă sancţiuni pentru ţările care nu înregistrează imigranţi sau primesc imigranţi aflaţi în ilegalitate..."
Nici acum nu e prea extins scepticismul. Exista unele nuante privind mentinerea unor trasaturi ale suveranitatii nationale mai mult acum decat in urma cu 10 ani. Sa nu ne luam doar dupa presa, increderea in UE persista, iar Brexitul serveste si drept lectie.
Nu prea au fost "veniti din desert". Destui emigranti au calificari superioare, multi au o moralitate mai mare decat cea intalnita prin unele cartiere ale oraselor tarilor membre UE.
Propaganda Rasaritului si goana dupa senzational au exagerat unele fapte inevitabile in fluxuri mari de migratie. Dar nici pe departe nu e vorba despre "hoarde din desert".
Germania are nevoie de lucratori inalt calificati si cu o anumita pozitionare sociala, conditii dificil de indeplinit de non-germani.
Sigur, sunt multe de spus, dar migratia poate fi invinovatita de clatinarea UE cam in acelasi mod in care atentatul de la Sarajevo a declansat primul razboi mondial, adica declansarea e una iar cauza - altceva.
Cu sau fara migranti, UE avea nevoie de o reforma. Ultima experienta a UE in acesta sens a dovedit insa ca miscarea trebuie gandita bine si numai dupa ce este clar ca prezenta structura nu face fata.
Ori, din cate se vede- face fata. Prin urmare, reforma se va face - pe ici , pe colo :-)
A doua problema: incalcarea statului de drept in tarile foste comuniste. Serios? Cine poate incalca statul de drept? Partidele mici sau partidele la putere? Evident ca cei ce au multi votanti in tarile lor au capacitatea de a da legi care sa calce in picioare statul de drept si valorile europene. Si ia ghici, oare cine are multi europarlamentari care voteaza in Parlamentul European? Exact aceleasi partide mari. De ce nu l-au ejectat popularii europeni pe Victor Orban din PPE? De ce i-au dat doar o mica suspendare? De ce nu zboara PSD de la Socialistii Europeni, desi toti stiu ce rahaturi face Dragnea? Pentru ca nu exista sanctiuni, asa cum zice micul politicianist austriac? Nu! Ci pentru ca si Popularii si Socialistii au nevoie de majoritate in Parlamentul European si pt asta manca rahat, oricat de mult, si de la Orban, si de la Dragnea.
Cei mai multi vin pentru ca nu mai pot trai in tara lor din cauza conflictelor armate sau a situatiei politice degradate.
Povestile cu "fura si violeaza" sunt valabile in aceeasi masura ca in orice aglomerare de oameni, din SUA, Germania, Australia, Romania etc.
Propaganda Rasaritului si goana dupa senzational a presei (folosind in special insistenta asupra unor cazuri penale) au condus la o psihoza in masa in ce priveste "problema musulmana".
In plus, ce ar fi sa se aplice aceeasi masura ca in postarea ta si celor 2 milioane de romani care lucreaza si traiesc in afara Romaniei?
MMMMM
Deriva politica din unele tari UE - de ce ar trebui blocul comunitar sa manifeste grija parinteasca fata de Ungaria sau Romania?
In Ungaria traiesc unguri, in Romania - romani. Nu vin vecinii sa iti arunce gunoiul si sa iti faca curat in bucatarie, nu?
UE se implica atat cat este necesar pentru competitivitatea si stabilitatea blocului comunitar. UE nu e mama ranitilor,
Daca vrem o tara prospera, apoi asta e obligatia noastra a romanilor!
Imigrantii vin sa scape de sracie, refugiatii vin sa scape de razboi. Si unii si altii vor sa-si construiasca un viitor prin munca. Germania a primit cel mai mare numar de refugiati si totusi o duce excelent economic si are somaj scazut.