Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki înt-un articol publicat pe site-ul Politico.eu.

Foto:

"Am trecut prin multe crize în trecut, însă situația în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migrație, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre - toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetățenilor săi", notează premierul polonez.

După părerea sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a uita de democrație, de transparență și de responsabilitate și de a ignora suveranitatea națională, aceasta fiind o abordare profund greşită.

El apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranțe noi, iar dacă blocul comunitar nu va acționa, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.

Morawiecki consideră că cel mai important lucru ar fi că UE trebuie să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a națiunilor puternice, egale și libere, iar europenii au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social; ambițioasă și inovatoare; fermă faţă de monopoluri și de protecționism; și sigură, potrivit Mediafax.