Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, susţinerea Uniunii Europene în ţările membre este în continuare la un nivel istoric, în pofida diferitelor provocări şi a ascensiunii forţelor eurosceptice şi populiste. Din datele sondajului, dat publicităţii joi la Bruxelles, mai rezultă că 68% dintre cetăţenii europeni sunt ferm convinşi că aderarea la UE a fost în avantajul ţărilor lor, iar aproximativ 68% consideră că statutul de membru UE al ţării lor este nu numai util, dar este şi un lucru bun. Acest procent corespunde cu valoarea-record înregistrată cu o jumătate de an în urmă şi este similar cu valoarea înregistrată doar o singură dată, respectiv după căderea Zidului Berlinului, în 1989, potrivit agentiei maghiare MTI, citată de Rador.

Alegeri Foto: Agerpres

În Ungaria, 61% din populaţie are opinii pozitive despre Uniunea Europeană, iar 78% crede că apartenenţa la UE este benefică pentru ţara lor. Majoritatea absolută - în medie 68% - din fiecare ţară membră a UE ar vota pentru menţinerea statutului de membru UE şi numai 14% ar vota pentru ieşirea ţării lor din UE.

Doar în două ţări a rămas sub 50% procentul celor care susţin menţinerea apartenenţei la UE. Este vorba despre Italia, unde 49% din intervievaţi ar vota pentru menţinerea statutului de membru UE a ţării lor, în timp ce 19% este pentru ieşirea ţării din UE. Cea de-a doua ţară este Cehia, unde procentul este de 47 cu 24. În Ungaria, 64% din populaţie ar vota pentru rămânerea ţării în UE, iar 15% pentru ieşirea ţării din UE.

Potrivit sondajului, în Ungaria, tocmai în cercul tinerilor cu vârstă cuprinsă între 15-24 de ani este cel mai scăzut procentul celor care pledează pentru menţinerea statutului de membru al ţării în UE. Din cauza provocărilor externe şi interne, procentul celor care nu sunt siguri în privinţa UE este mai mare în comparaţie cu datele anterioare, iar 27% cred că aderarea la UE nu este nici bună şi nici rea. Ba mai mult, aproximativ jumătate consideră că treburile nu merg în direcţia bună nici în UE şi nici în Ungaria.

În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, data exactă este cunoscută doar de 5% din intervievaţi. Aproximativ 35% vor participa în mod cert la scrutin, iar 32% încă nu a luat o decizie în acest sens. Potrivit cetăţenilor europeni, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare subiectele centrale ar trebui să fie: creşterea economiei (50%), şomajul în rândul tinerilor (49%), imigrația (44%), schimbările climatice (43%) şi terorismul (41%).