Cateva sute de persoane din Republica Moldova care detin cetatenia romana nu au putut vota, duminica, la Chisinau, intrucat la ora inchiderii urnelor se aflau inca la coada.

O tanara din Chisinau, care are si cetatenie romana, a povestit pentru Mediafax ca a reusit sa voteze la sectia de la Ambasada Romaniei cu 5 minute inainte de inchiderea urnelor de vot, dupa ce a stat trei ore la coada. "In acel moment mai asteptau peste 100 de persoane. Lumea era revoltata si foarte nemultumita. Toata ziua a fost situatia asta, multa imbulzeala, oamenii au stat cate trei ore la coada, fara sa primesca apa, nimic. Au asteptat la coada si persoane in varsta, care nu au fost lasate sa intre in fata sa voteze, doar mamele cu copii mici au putut", a spus tanara.

Aceasta a mai precizat ca aceeasi situatie s-a regasit si la sectia de votare de la Consulat.

O alta tanara a relatat: "Oamenii au stat multe ore pentru a vota, si la Ambasada si la ICR si la Balti. La Ambasada dupa ce s-au inchis urnele au scandat: Vrem sa votam!".

"Asa se intampla mereu in R. Moldova. Cei cu cetatenie romana doresc sa voteze si stau la cozi. La fel a fost si la ultimele alegeri", a mai spus aceasta.

Ina Moscalu, reprezentant PDL la sectia de votare de la Ambasada din Chisinau a declarat pentru Mediafax ca PMP a propus prelungirea perioadei de vot. "S-a decis ca dispozitia legala sa aiba prioritate", a spus Moscalu, precizand ca au fost trei voturi "pentru"prelungirea votului si sapte "impotriva".

Persoanele care nu au putut vota la Ambasada au ramas cateva minute in fata sectiilor de vot, sustinand ca doresc sa voteze, dar au plecat destul de repede, fata de precedentele alegeri, cand au fost ceva mai violenti, incercand sa forteze intrarea in sediul misiunii diplomatice.

Pe listele partidelor romanesti pentru europarlamentare s-au aflat si 11 candidati moldoveni.

Candidatii nascuti in Republica Moldova sunt Veaceslav Saramet (Alianta PSD-UNPR-PC), Ana Gutu (PNL), Alexadru Lesco si Mircea Lupan (PMP), Victor Ciumac (Noua Republica), Lucia Kurduza (PNTCD), Gheorghe Triboi si Alexandru Strambeanu (Forta Civica), Alecu Renita, Andrei Dumbraveanu (Partidul Verde).

Fata de alegerile europarlamentare din 2009, cand in Republica Moldova au fost organizate 4 sectii de vot, toate la Chisinau, pentru scrutinul de duminica numarul a fost dublat. Pe langa cele patru sectii din capitala R. Moldova - una la Ambasada, doua la Consulat si una la ICR -, au mai functionat alte patru: la Cahul, Ungheni si doua la Balti.