Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU) au castigat cele mai multe din voturile germanilor la alegerile europene de duminica, respectiv 36% - potrivit unui exit poll, un scor insa mai mic decat cel de 41,5% obtinut anul trecut in alegerile federale, scrie Reuters.

Social-democratii (SPD), care in Germania impart puterea cu Merkel intr-o "mare coalitie", dar se opun centru-dreptei la nivel european, au obtinut un scor estimat la 27,5%, mai bun decat cel din alegerile din 2013, potrivit exit pollului difuzat de televiziunea publica ARD.

Noul partid eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obtinut 6,5%. In septembrie anul trecut, formatiunea a ratat intrarea in parlamentul national, obtinand doar 4,7%.

Partidul National Democrat (NPD), de extrema dreapta, se numara printre cele sase partide care ar fi obtinut in jur de 1% si ar putea intra pentru prima data in Parlamentul European, dupa ce Germania a eliminat pragul electoral de 3 procente.

Germania trimite in parlamentul de la Strasbourg 96 de parlamentari. 64,4 milioane de cetateni au fost chemati la vot, pe liste aflandu-se numele a 25 de partide. Intre cei care au putut vota la europarlamentarele din Germania se afla cca 2 milioane de cetateni ai UE, fara cetatenie germana. Pentru prima data in istoria acestor alegeri, pragul electoral a fost desfiintat in Germania, astfel dandu-se o sansa partidelor mici si foarte mici, care cu 0,6% din voturi pot primi un mandat.