Elisabeta Joldea din Alba Iulia s-a dus la vot, la cei 99 de ani ai sai, spunand ca "trebuia" sa faca asta si asteptand de la cei alesi "respect" si "sa aduca ceva bine in tara", in timp ce tinerii au preferat sa stea la terase, unii fara a sti ce se voteaza sau a fi interesati, relateaza Mediafax.

Duminica, la primele ore de la deschiderea urnelor pentru alegerile europarlamentare, la Sectia numarul 1 din Alba Iulia a ajuns si Elisabeta Joldea, in varsta de 99 de ani. Batrana, care a mers singura la vot, a spus ca nici nu s-a gandit sa lipseasca intrucat considera ca votul este o obligatie pentru fiecare roman.

Elisabeta Joldea s-a imbracat cu haine "de duminica" si s-a grabit sa ajunga la sectie, ca apoi sa poata merge si la biserica.

"Am 99 de ani si sase luni. Sigur ca am venit la vot. Trebuia", a spus ea.

Femeia, imbracata cu sacou si palarie neagra de soare, le-a spus reprezentantilor sectiei de votare ca nu are nevoie de ajutor si, dupa ce a votat, a impaturit buletinul de vot si l-a pus zambind in urna.

Ea a povestit apoi ca este nemultumita de cum "merg treburile" acum in tara, deoarece "e prea multa rautate", iar "pe vremuri", adica inainte de 1989, "poate era mai bine".

"Poate era mai bine pe vremuri, nu era atata rautate in lume si in tara. Acum e prea multa rautate. Dar sa speram ca pe cine votam sa ne respecte si sa ne aduca ceva bine in tara", a afirmat Elisabeta Joldea.

Femeia a adaugat ca in noiembrie implineste 100 de ani, dar nici nu se gandeste sa nu participe si la alegerile prezidentiale pentru a-si exprima dreptul de vot.

De altfel, la Alba Iulia, majoritatea celor care au votat pana in jurul pranzului au fost persoane varstnice.

La aceeasi sectie unde a votat femeia de 99 de ani si-a exercitat dreptul electoral si un pensionar cu probleme locomotorii, care a venit la vot in carje.

"Am venit sa votez, e obligatoriu, nu? Fiecare cetatean ar trebui sa faca asta. De la ei (candidati - n.r.) astept bani si viata mai buna", a spus barbatul.

La Sectia de votare numarul 22 din Alba Iulia, o alta femeie, in varsta de 78 de ani, a venit cu greu la vot, insa s-a gandit ca este important "ce oameni trimitem la Europa".

"Am venit incet si greu la vot. E important pe cine, ce oameni trimitem acolo, la Europa. Daca nu avem oameni buni acolo, cum sa ne fie bine?", a spus femeia.

In schimb, tinerii din Alba Iulia nu s-au inghesuit la vot si multi dintre ei au preferat sa ramana la terase si chiar sa faca glume pe seama celor care au votat.

Un tanar care se afla impreuna cu prietenii la terasa unui local de pe bulevardul Transilvaniei si care sustine ca are 24 de ani a spus ca a votat o singura data de cand a implinit varsta legala pentru a-si exercita acest drept.

"Am fost prost o data si am votat. Nu mai sunt si a doua oara. Nu vezi ca votezi tu, votez eu si ajunge acolo tot cine trebuie. Si astia vor sa ajunga la Bruxelles doar pentru miile de euro pe care le castiga", a spus tanarul.

Unul din prietenii sai a sustinut ca nu va merge nici el la vot pentru ca i se pare "pierdere de timp".

"Nu ma intereseaza. Nu am votat la alegerile locale, asa ca acum nici nu ma gandeam sa merg la vot. E pierdere de timp si mai bine stam la racoare, la o bere", a spus el.

La o alta terasa, un grup de tineri si tinere spun ca nu au fost la vot si nici nu vor merge pentru ca nu au timp.

"Nu avem timp acum sa cautam sectia de vot si sa mergem pana acolo si, sincer, habar nu am ce se voteaza", a spus Anda, o studenta in varsta de 22 de ani.

"Eu am lasat-o pe bunica. Votul e pe maini bune. Acum, pe bune, chiar cred ca mi-as pierde timpul sa merg si sa votez pe cineva pe care nu il cunosc si habar nu am ce vrea sa faca", a adaugat Irina, o alta tanara din grup.

Prietenul acesteia, Andrei, a spus ca intentioneaza sa mearga la urne, insa isi va anula votul punand stampila pe mai multi candidati, pe motiv ca "niciunul nu e bun".

"Eu merg la vot, dar mai pe racoare. Ii votez pe toti pentru ca niciunul nu e bun si cred ca nu ma reprezinta", a spus Andrei.

Printre tinerii aflati la terase pe bulevardul Transivaniei din Alba Iulia se afla si Mihaela, de 29 de ani, care a votat pentru ca stie cat de importanta este "vocea Romaniei" la Parlamentul European.

"Cred ca este mai important pe cine trimitem in Parlamentul European decat in Parlamentul Romaniei. Avem nevoie de oameni competenti si, chiar daca pare ciudat, saptamana trecuta am citit cate ceva despre cei care candideaza si azi am votat cum am crezut ca este mai bine", a spus Mihaela.

La Alba Iulia, ziua alegerilor este o zi obisnuita de duminica, iar soarele pare sa-i fi speriat pe oameni, facandu-i sa ramana in case sau sa mearga la terase. In preajma sectiilor de votare, in jurul amiezii era liniste si din cand in cand se mai zarea cate o familie de pensionari veniti constiinciosi la vot.

In rest, la Alba Iulia doar afisele, panourile sau bannerele electorale de pe care zambesc candidatii amintesc de faptul ca duminica romanii isi aleg reprezentantii in Parlamentul European.