Prefectul judetului Ilfov, Daniel Rasica, a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru suspiciuni privind incalcarea legislatiei electorale, a anuntat, sambata, Ministerul Afacerilor Interne, precizand ca situatia din Ilfov va fi atent monitorizata.

"In urma interventiei din cadrul videoconferintei din data de 24 mai, prefectul judetului Ilfov a informat conducerea Ministerului Afacerilor Interne ca a sesizat, prin Institutia Prefectului, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitor la suspiciunile privind incalcarea legislatiei electorale", se arata intr-un comunicat de presa al MAI, citat de Mediafax.

Sursa citata a precizat ca situatia din Ilfov va fi atent monitorizata, pentru ca procesul electoral sa se desfasoare legal.

Ministerul Afacerilor Interne, prin toate structurile sale, a dispus toate masurile organizatorice si de ordine publica si va monitoriza atent situatia din Ilfov, ca de altfel din toate judetele tarii, astfel incat in ziua de 25 mai procesul electoral sa decurga in deplina legalitate", se mai arata in comunicatul citat.

Prefectul judetului Ilfov, Daniel Rasica, i-a spus, sambata, vicepremierului Gabriel Oprea, in videoconferinta de la MAI, ca vrea sa ii raporteze personal despre unele situatii din Ilfov legate de procesul electoral, "care se pare ca va fi deturnat de la calea legala sau se incearca lucrul acesta".

Declaratia a fost facuta in videoconferinta de la Ministerul Afacerilor Interne privind masurile luate pentru alegerile care au loc duminica, prefectul judetului Ilfov solicitand sa intervina dupa ce vicepremierul a intrebat daca sunt probleme in tara.

Prefectul a facut, la inceputul interventiei, referire la un incident electoral care ar fi avut loc in Otopeni, vineri seara, despre care a spus ca a tinut legatura "cu inspectorul sef si cu colegii de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna", carora le-a multumit pentru modul in care au rezolvat aceasta problema.

"Numai ca, in ultima perioada exista tot felul de semnale si v-as cere permisiunea sa va raportez personal despre niste situatii punctuale care se inregistreaza la nivelul judetului Ilfov vizavi de procesul electoral, care se pare ca va fi deturnat de la calea legala sau se incearca lucrul acesta", i-a spus prefectul judetului Ilfov vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Vicepremierul i-a spus ca ii cere sa respecte legea si ca il asteapta la Ministerul Afacerilor Interne sa spuna ce probleme are.

"Domnule prefect, eu am rugaminte sa respectati legea. Sunt aici la minister toata ziua, va astept la minister daca aveti probleme deosebite", i-a spus Oprea prefectului, care a raspuns: "Am inteles domnule viceprim-ministru".

Potrivit unor informatii publicate in presa, vineri seara, in Otopeni ar fi avut loc un incident electoral, sefa unui partid fiind lovita in cap de catre un agent de paza, la intrarea intr-un parc, unde erau impartite pliante cu unul dintre candidatii la alegerile parlamentare partiale.

In judetul Ilfov sunt organizate, in afara alegerilor europarlamentare, si alegeri pentru un mandat de deputat in colegiul 4, post ramas vacant dupa demisia din Camera Deputatilor, in septembrie 2013, a liberalului Eduard Hellvig, acesta optand sa fie europarlamentar.

In judetul Ilfov, 919 politisti, jandarmi si pompieri vor asigura ordinea publica pe timpul alegerilor europarlamentare, precum si a alegerilor parlamentare partiale.

Dintre acestia, 466 de angajati MAI vor asigura protectia celor 230 de sectii de votare, amplasate in 155 de locuri. De asemenea, va fi asigurata protectia si la cele 57 de sectii de votare pentru alegerile parlamentare partiale, potrivit Politiei Ilfov.

Pentru solutionarea solicitarilor si semnalarilor cu privire la evenimentele produse in ziua alegerilor, in judetul Ilfov vor actiona 36 de politisti, constituiti in 18 echipe operative.

Totodata, a fost stabilit si un efectiv de rezerva format din 84 de angajati ai MAI, care va fi in permanenta pregatit sa actioneze, daca situatia va impune acest lucru, a precizat Politia Ilfov.

Dintre cele 226 de persoane aflate in arest la domiciliu care au drept de vot, 26 sunt in judetul Ilfov, iar pana in prezent acestea nu au solicitat sa voteze prin intermediul urnei speciale, a mai aratat Politia Ilfov.