Cetatenii care in ziua alegerilor europarlamentare, duminica 25 mai, se afla in alta localitate decat cea in care au domiciliul vor vota la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara. Bucurestenii care au domiciliul intr-un sector nu pot vota insa in alt sector, regula votului la orice sectie de votare aplicandu-se doar atunci cand te afli in alta localitate, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Biroului Electoral Central.

Alegeri europarlamentare 2014Foto: elections2014.eu

Cei care in ziua alegerilor se aflain alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu, isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara, potrivit Biroului Electoral Central.

Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu, isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, daca in ziua alegerilor se afla in Romania, isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare organizata in tara, informeazaMinisterul Afacerilor Externe.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, dar si cei aflati in ziua alegerilor in strainatate, pot sa isi exercite dreptul de vot, in baza unui act de identitate valabil, la orice sectie de vot organizata in strainatate, potrivit MAE. La fel ca la alegerile europarlamentare anterioare, Ministerul Afacerilor Externe a organizat pentru acest scrutin 190 sectii de votare in afara tarii. Vezi aici adresele sectiilor de votare organizate in strainatate.

Bucurestenii isi pot schimba cartile de identitate si in weekend

Programul de lucru pentru eliberarea cartilor de identitate va fi prelungit in weekendul acesta in Capitala in contextul alegerilor europarlamentare de duminica, relateaza Agerpres.

Primaria sectorului 1 a anuntat ca cetatenii care au cartile de identitate expirate, pierdute sau distruse isi pot schimba buletinele inclusiv in ziua alegerilor. Actele de identitate vor fi eliberate in aceeasi zi. Programul cu publicul al birourilor de evidenta a persoanei din sector a fost prelungit, astfel ca se va lucra sambata intre orele 8:00 - 16:00, iar duminica in intervalul orar 8:00 - 21:00.

Cetatenii care domiciliaza in aceasta zona administrativa sunt asteptati la unul dintre cele cinci birouri ale Serviciului de Evidenta a Persoanei din Piata Amzei, strazile Arhitect Ion Mincu, General Berthelot, Ion Neculce si bulevardul Bucurestii Noi. Patru dintre birouri isi au sediile in incinta sectiilor de politie.

Pentru a-si reinnoi buletinul de identitate cetatenii trebuie sa prezinte: certificatul de nastere, de casatorie sau, dupa caz, hotarare de divort ramasa definitiva si irevocabila, precum si contractul de vanzare-cumparare al locuintei. Persoanele care nu detin o locuinta proprietate personala trebuie sa fie insotiti de proprietarul imobilului unde locuiesc pentru a face dovada de primire in spatiu, potrivit Agerpres.

Contravaloarea cartilor de identitate si taxa de timbru fiscal se vor achita la ghiseele Birourilor de Evidenta a Persoanei sector 1.

Si in sectorul 2 programul pentru schimbarea cartilor de identitate a fost prelungit. Birourile si compartimentele Directiei Publice de Evidenta Persoanei si Stare Civila din cadrul Primariei sectorului 2 vor lucra sambata intre orele 8:00 - 16:00, iar duminica in intervalul orar 8:00 - 21:00. In aceeasi zi cu depunerea solicitarii va fi eliberata noua carte de identitate.

In functie de adresa lor de domiciliu persoanele care trebuie sa-si schimbe cartile de identitate se pot adresa la cele patru sectii de politie in care functioneaza serviciile specializate ale Primariei sectorului 2 si anume: Sectia 6 Politie situata pe strada Paul Greceanu, Sectia 7 Politie de pe strada Teiul Doamnei, Sectia 8 Politie aflata pe soseaua Mihai Bravu si Sectia 9 Politie de pe soseaua Pantelimon.

In sectorul 3 birourile Directiei Publice de Evidenta Persoanei vor lucra sambata aceasta in intervalul orar 8:30 - 16:00, iar duminica intre orele 8:30 - 21:00.

In sectorul 4 programul de lucru cu publicul al compartimentelor de evidenta a persoanelor va fi sambata aceasta intre orele 8:00 - 16:00, iar duminica in intervalul orar 8:00 - 21:00.

In sectorul 5 birourile Directiei Publice de Evidenta Persoanei vor fi deschise publicului sambata in intervalul orar 8:00 - 16:00, iar duminica intre orele 8:00 si 21:00. Acestea functioneaza in Sectiile de Politie nr. 17, 18, 19 si 24.

Directia Locala de Evidenta a Persoanelor sector 6 va avea in weekend un program de lucru prelungit. Functionarii vor lucra sambata in intervalul 8:00-16:00, iar duminica intre orele 8:00-21:00. Totodata, Serviciul Stare Civila va mentine deschis Biroul Decese in weekend intre orele 9:00 si 13:00.