Asociatia Alburnus Maior, ONG-ul care a initiat campania “Salvati Rosia Montana”, sustine intr-un comunicat ca isi incurajeaza sustinatorii sa voteze duminica la alegerile europarlamentare. Astfel, asociatia se dezice de campania de boicotare a scrutinului promovata de comunitatea Uniti Salvam, cea care s-a aflat in centrul organizarii protestelor de duminica “Uniti Salvam Rosia Montana” din toamna anului trecut.

“Campania Salvați Roșia Montană își încurajează susținătorii să ia parte activ în evaluarea candidaților înscriși pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai să își exercite dreptul democratic la vot” se arata in comunicatul transmis joi de Alburnus Maior, publicat si pe pagina de Facebook a ONG-ului.

Asociatia a realizat o pagina speciala in care centralizeaza pozitiile candidatilor in privinta proiectului minier de la Rosia Montana.

“Evaluarea candidaților este centralizată prin pagina www.europarlamentare.rosiamontana.org (lansată la începutul lunii mai) și reprezintă un indicator de poziționare a acestora în ceea ce privește exploatarea la suprafață cu cianuri a zăcămintelor aurifere din România.

“Acest instrument oferă informații detaliate pentru contactarea candidaților și permite urmărirea declarațiilor și acțiunilor fiecărui om politic monitorizat. Această pagină web, alături de alte analize asupra problemelor din societatea românească permit conturarea unei decizii de vot asumată conștient. Miile de mesaje ale susținătorilor campaniei Salvați Roșia Montană către candidați au avut drept rezultat introducerea cazului Roșia Montană în discursul public al prezentei campanii electorale”, scrie Asociatia.

Apelul asociatiei de participare la vot vine dupa ce comunitatea Uniti Salvam a sustinut, pe pagina sa de Facebook, boicotarea votului prin campania "greva cetateaneasca" si a anuntat proteste in strada pentru duminica 25 mai.

Cine este Alburnus Maior

Asociația Alburnus Maior este un ONG cu sediul în Roşia Montană, jud. Alba și “reprezintă interesele acelor locuitori din Roșia Montană și din Bucium care se opun proiectului Roșia Montană și refuză să-și înstrăineze proprietățile pentru a face loc proiectului minier. Asociația a fost înfiinţată la 8 septembrie 2000 și se opune proiectului minier de exploatare la suprafată propus de Roșia Montana Gold Corporation (Proiectul), din considerente sociale, de mediu, economice și de patrimoniu. Proiectul propus utilizează cianura și se vrea a fi cea mai mare exploatare minieră la suprafață din Europa.

Împotriva proiectului minier, Asociația a inițiat și coordonează Campania Salvați Roșia Montană, care în cei 12 ani de activitate a devenit cea mai mare mișcare socială și de mediu din România.”