Dreapta ar urma sa ramana cel mai mare grup in viitorul Parlamentar European, in fata social-democratilor, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate cu cinci zile inaintea alegerilor europene, care ar urma sa marcheze un puternic avans al euroscepticilor, scrie AFP.

Sondaj Parlamentul EuropeanFoto: PollWatch

Potrivit site-ului PollWatch, care compileaza sondajele realizate in cele 28 de tari membre ale UE, grupul Partidului Popular European (PPE) este creditat cu 217 fotolii (-58 in raport cu 2009), fata de 201 pentru socialisti (+7).

In Romania, PSD este cotat cu 39,35% din intentiile de vot (15 locuri), urmat de PNL (15,5%, 6 locuri), PDL (13,65%, 5 locuri), PMP (9,6%, 3 locuri), UDMR (5,6%, 2 locuri), Forta Civica (5,1%, un loc) si PPDD (4%, 0 locuri).

Rezultatele PollWatch pentru Romania sunt realizate pe baza a doua sondaje INSCOP si CSOP realizate in perioada 10 - 12 mai 2014.

La nivel european, euroscepticii isi confirma avansul, urmand sa obtina aproape o suta de fotolii, de trei ori mai mult decat in actuala conformatie a PE. Dar aceasta miscara este foarte eterogena, cu partide de extrema dreapta precum Frontul National din Franta sau PVV din Olanda, ultra-nationalistii Jobbik din Ungaria sau nazistii de la Zorii Aurii din Grecia, dar si partide populiste precum Miscarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia.

Stanga radicala, a sasea forta in actualul Parlament, va ajunge la 53 de fotolii, urmand sa devina al patrulea grup al PE, imediat dupa Liberali (59), dar in fata Verzilor (44) sau a conservatorilor britanici si polonezi (42).

Aceasta crestere este puternica in special in tarile lovite de programe severe de austeritate, precum Grecia, cu partidul Syriza, dar si Spania si Italia, subliniaza PollWatch.

Site-ul reaminteste ca, pe langa marja de eroare, constituirea grupurilor poate rezerva surprize. Astfel, este neclar unde se va pozitiona, spre exemplu, Miscarea Cinci Stele si cei circa 20 de deputati ai sai.

Daca se va alatura grupului de eurofobi EFD condus de britanicii Ukip, acesta ar putea sa-si dubleze numarul de deputati sa intre in lupta pentru locul trei cu liberalii.