Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri, la Baia Mare, ca a ajuta oamenii cu dizabilitati e mai important decat a construi drumuri sau aeroporturi, relateaza Agerpres.

El a participat la lansarea proiectului strategic "Inovare in ocupare pentru femei - Voci pentru comunitate" al Asociatiei Profesionala Nonguvernamentala de Asistenta Sociala (ASSOC), prin care se doreste ca 1.100 de femei din tara sa devina interpreti mimico-gestuali pentru persoanele cu dizabilitati de auz.

"Imi doresc sa avem toti o viata mai buna, pentru ca nu suntem cu nimic diferiti, suntem oameni asa cum ne-a facut Dumnezeu si trebuie sa avem toti o viata mai buna. Vreau sa ii felicit pe cei care initiaza aceste programe, sa spun ca banii europeni pe care-i folosim pentru aceste programe sunt cele mai bune idei si cele mai bune proiecte posibile, ca sa ajutam in general oameni, pe cei cu dizabilitati, pe cei cu diverse alte necesitati, e mai important decat orice altceva, decat sa facem drumuri sau aeroporturi", a afirmat primul-ministru.

El a asigurat ca pe langa proiectele cu bani europeni, va face mai mult si Guvernul pentru asigurarea de oportunitati persoanelor cu dizabilitati. "Cred ca trebuie sa facem mai mult noi, nu doar sa asteptam bani europeni sau programe europene si in mine, de azi mai mult decat pana acum, aveti o persoana care intelege ca trebuie sa facem toti mai mult pentru a arata ca suntem cu adevarat toti egali si putem sa ne ajutam atunci cand avem nevoie. Imi doresc cat mai multi dintre cei despre care am vorbit azi sa poata sa munceasca, sa poata sa aiba o viata mai buna si, repet, cred ca nu doar cu bani europeni ci cu ceea ce putem noi sa facem ca guvern, ca stat roman, in mod sigur vom face mai mult ca pana acum", a precizat Victor Ponta, la evenimentul de lansare a proiectului.

Potrivit lui Florin Salajeanu, presedintele ASSOC, proiectul lansat miercuri este extrem de cerut pe piata muncii. "Este un proiect care vizeaza formarea a 800 de femei si inca a 300 de persoane din diferite institutii publice si private in profesia de interpret mimica-gestual. Este un proiect strategic finantat prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane, care este extrem de cerut si necesar pe piata de ocupare a fortei de munca a femeilor, pe de o parte, iar pe de alta parte acest proiect vine in intampinarea nevoilor esentiale ale semenilor nostri, adulti si copii, cu dizabilitati, probleme de auz, in speta, si se constituie ca o solutie practica a drepturilor fundamentale de acces la informatie, educatie si participare la viata publica", a precizat Florin Salajeanu.

In valoare totala de peste 12 milioane de lei, proiectul va fi implementat pe o durata de 18 luni, de catre Asociatia Profesionala Nonguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC, in parteneriat cu Asociatia Communication for Community, Fundatia Light Into Europe Romania, Fundatia Light Into Europe Marea Britanie si BPI Management Consulting Romania.