Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie, intr-un articol dedicat alegerilor europarlamentare din 25 mai, despre campania electorala din Romania, respectiv cea a europarlamentarului PDL Monica Macovei, despre care spune ca "de luni de zile merge prin Romania" si ca "putini politicieni i-ar putea face fata in acest tur de forta". Potrivit articolului semnat de Karl-Peter Schwarz si citat de eurodeputatul roman pe blogul sau, "in calitate de ministru al Justitiei, Macovei a invatat politicienii corupti sa se teama" si ca "multi politicieni o urasc inca".

"In calitate de ministru al Justitiei, Macovei a invatat politicienii corupti sa se teama. La scurt timp dupa aderarea la UE, si-a pierdut prin urmare locul din Guvern. "Impotriva coruptiei, impotriva saraciei" este sloganul ei in campania electorala europeana. Multi politicieni o urasc inca. Prim-ministrul socialist Victor Ponta a insultat-o din nou, catalogand-o drept "fascista". In pofida succeselor spectaculoase ale sistemului judiciar in lupta impotriva coruptiei, politicienii romani inca mai cred ca se pot imbogati din banii altora. De exemplu, Adrian Severin, un fost intelectual de parada al PSD, un oponent militant al DNA, [institutie] creata de Macovei inainte de aderarea la UE", scrie FAZ.

Publicatia germana aminteste ca, in urma cu doi ani, "Ponta si Antonescu au lucrat impreuna ca sa rastoarne guvernul si sa declanseze procedurile de punere sub acuzare a lui Basescu", dar ca "lovitura de stat la rece a esuat, nu in ultimul rand datorita interventiei institutiilor UE, care nu au acceptat incalcarea Constitutiei si lipsa de fair-play politic al USL".

"La acea vreme, Monica Macovei l-a sustinut vehement pe Basescu. De atunci, relatia dintre cei doi s-a racit considerabil, in principal din cauza tendintelor de nepotism ale presedintelui, de care au profitat si altii, nu numai fiica sa. Acum, el conduce campania pentru "Miscarea Populara", care a fost fondata la initiativa lui, si o propulseaza pe Elena Udrea, o confidenta, drept succesoare. Alegerile UE sunt considerate de catre toate partile ca un preludiu al bataliei electorale din toamna, atunci cand se incheie cel de-al doilea - si ultimul - mandat al lui Basescu in calitate de presedinte", mai noteaza FAZ.

"Europa nu joaca in campania electorala europeana din Romania niciun rol. Monica Macovei insa merge fara sa se descurajeze din loc in loc pentru a promova statul de drept, standardele europene pentru un viitor decent in Romania. Lupta ei pare a fi aproape fara speranta. Dar ea nu renunta", conchide autorul articolului.