​Cel mai recent sondaj de opinie publicat de PollWatch2014 referitor la rezultatele alegerilor europarlamentare arata, in ultima versiune, ca Partidul Popular European (EPP) este, in continuare, cu cateva locuri numai in fata Socialistilor&Democratilor (S&D), in schimb euroscepticii (ECR - Europe of Freedom and Democracy) au avansat fata de ultimul sondaj, de saptamana trecuta, la fel si euro-deputatii neafiliati.

Grafic PollWatch2014 7 maiFoto: Hotnews

​Cat priveste prognoza la nivelul Romaniei, sondajul de saptamana trecuta indica 2 locuri pentru europarlamentari neafiliati, pe cand in ultimul sondaj acestea au disparut, in plus, nu ar exista nici voturi pentru partide din zona eurosceptica sau extremista, locurile fiind ocupate de cele trei mari grupari politice: EPP, S&D si ALDE.

Vezi tabelul integral cu prognoza repartitiei locurilor, din 7 mai:

Vezi tabelul integral cu prognoza repartitiei locurilor, din 30 aprilie:

In acelasi timp, VoteWatch2014 estimeaza ca cele 7 partide nationale care este de asteptat sa se alature unui nou grup condus de Marine Le Pen si Geert Wilders: Front National in Franta, PVV (Partij voor de Vrijheid – Party For Freedom) in Olanda, Lega Nord in Italia, FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs - Freedom Party of Austria), VB (Vlaams Belang - Flemish Interest) in Belgia, SD (Sverigedemokraterna - Swedish Democrats), SNS (Slovenská národná strana - Slovak National Party) - vor obtine cel putin 38 de locuri in Parlament. Prin urmare, ar putea aparea trei grupari la dreapta PPE, fiecare cu aproximativ 40 de locuri.

Modelul PollWatch2014 a fost dezvoltat de catre trei cercetatori de top in stiinte politice: Kevin Cunningham, Simon Hix si Michael Marshwas. In 2009, sondajul final a prognozat in mod corect cum vor fi ocupate 720 de locuri din 736 ( rata de succes 98%), precum si 660 de locuri castigate de fiecare partid national (rata de succes de 90%).

Vezi mai multe despre sondajele VoteWatch2014 aici