​​In toamna, Comisia Europeana, intr-o noua componenta, isi va incepe mandatul. In timp ce "furtuna economica" se domoleste, noul executiv va putea sa traseze prioritati pe termen lung.O analiza EurActiv pe tema provocarilor si oportunitatilor pentru urmatorul mandat al Comisiei.Intre acestea, discrepantele sociale, mai ales cresterea numarului de persoane amenintate de saracie, somajul in randul tinerilor, politica externa.

Ilustratie UE - ec.europa.euFoto: Hotnews

Viziune de ansamblu

Uniunea Europeana inca isi cauta calea de iesire din criza economica. Pe langa asta, in Bruxelles si in statele membre se resimte necesitatea acuta de modificari structurale ale institutiilor europene.

O noua "mare idee" pentru Europa se asteapta, pentru revigora Uniunea. In ultimii ani, Comisia Europeana a comandat mai multe studii extinse pentru a defini provocarile societale, economice si internationale pe care Europa le va intampona in viitorul apropiat. Urmatorii 5 ani inseamna, de asemenea, finalul tintelor Europa 2020, ceea ce determina executivul UE sa deseneze un nou traseu pentru crestere.

Pe scena internationala, liderii mondiali vor regandi raspunsurile la schimbarile climatice si vor discuta un nou cadru pentru dezvoltare, post-2015. Este Comisia Europeana, in formatul actual, pregatita sa faca fata acestor provocari interne si externe?

Intr-o serie de interviuri EurActiv cu experti de top si lideri de opinie din Bruxelles, se remarca un punct cheie: liderii politici europeni trebuie sa iasa din "zona de confort" si sa isi regandeasca propriile politici, in cautarea unor noi abordari pentru crestere, influente globale si arhitectura UE.

Citeste articolul integral aici