Ministrul de Externe, Titus Corlatean, critica iesirea presedintelui Traian Basescu pe tema alegerilor pentru Parlamentul European considerand ca apelul lansat de presedinte catre la sefii de partide si electorat de a nu participa la acte de coruptie in timpul campaniei este "o alta incercare de a timora partidele".

Titus Corlatean (foto arhiva)Foto: Agerpres

Seful diplomatiei romane a mai afirmat ca presedintele "incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica" si ca, prin declaratia sa, a declansat campania electorala inainte de termen, transmitand, "cu dispret, ca se afla mai presus de lege".

"Presedintele incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica. Prin declaratiile sale si, in special, prin modul in care impune electoratului propria optiune politica in alegerile europarlamentare, presedintele devine participant activ la lupta politica, dovedind ca nu este decat exponentul propriului grup de interese politice. Declansand prin conferinta sa de presa campania electorala inainte de termenul legal, presedintele ne transmite, cu dispret, ca se afla mai presus de lege", declara Titus Corlatean, potrivit unui comunicat de presa al MAE.

Titus Corlatean critica iesirea presedintelui pe tema europarlamentarelor: Incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica. Declansand campania electorala inainte de termen, ne transmite, cu dispret, ca se afla mai presus de lege

In ceea ce priveste subiectele de campanie propuse de seful statului, ministrul Corlatean considera ca presedintele "asemenea unui comisar sovietic" vrea sa impuna propriile sale optiuni si raspunsuri si astfel "sa manipuleze opinia alegatorilor si sa creeze falsa impresie ca in Romania este singurul care are raspunsuri si ca doar partizanii sai sunt vizionari si dedicati interesului national".

Seful diplomatiei romane sustine ca declaratiile presedintelui cu privire la pozitia Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situatia din Ucraina si in ceea ce priveste Republica Moldova sunt false si catalogheaza afirmatiile privind pozitionare lui Martin Schulz drept "o mistificare nerusinata".

"A induce public ideea ca Socialisti europeni si Germania trateaza anexarea Crimei ca un fapt implinit este o dovada ca nu are niciun respect pentru adevar si ca este gata sa-si terfeleasca partenerii occidentali, care ani de zile i-au dat credit, pentru interesele sale partizane", se arata in comunicat.

Astfel de declaratii, care indica faptul ca un vot dat socialistilor ar oferi castig de cauza candidaturii domnului Schulz la functia de presedinte al Comisiei Europene si ar oferi Germaniei o forta inacceptabila in Europa "este de natura sa afecteze relatiile Romaniei cu un stat care, indiferent de rezultatul alegerilor, a avut si va avea un rol esential in succesul constructiei europene", mai arata Corlatean, descriind atitudinea presedintelui ca un exemplu ca seful statului ar fi adeptul dictonului "dupa mine potopul".

Presedintele Traian Basescu a prezentat vineri, intr-o conferinta de presa, care ar trebui sa fie marile teme de dezbatere in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, prezentandu-si disponibilitatea de a participa la aceste discutii. Seful statului a precizat ca, in cazul in care partidele nu se vor angaja in aceste dezbateri, nu va avea de ales si va incerca sa faca el acest lucru.