Președintele rus Vladimir Putin poartă „responsabilitatea" pentru moartea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, a subliniat Parlamentul European într-o rezoluție votată joi, transmite France Presse.

Parlamentul European, StrasbourgFoto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

„Guvernul rus și Vladimir Putin însuși poartă responsabilitatea penală și politică pentru moartea lui Alexei Navalnîi", afirmă Parlamentul European în această rezoluție, adoptată cu o foarte largă majoritate (506 voturi pentru, 9 împotrivă) a doua zi după ce văduva opozantului rus, Iulia Navalnaia, s-a adresat Parlamentului.

Navalnaia a spus miercuri în plenul de la Strasbourg al PE, că soțul ei a fost torturat timp de trei ani și ucis la ordinele lui Vladimir Putin, despre care a spus „că nu este un politician, ci un monstru sângeros”.

Parlamentul European solicită o anchetă internațională independentă și transparentă privind circumstanțele exacte ale morții opozantului rus, pentru a se asigura că cei responsabili sunt trași la răspundere și că se face dreptate.

Descriind regimul actual drept „războinic, autocratic și cleptocratic", Parlamentul European își exprimă sprijinul pentru opoziția democratică din Rusia.

PE îndeamnă statele membre să își dubleze eforturile pentru a găsi modalități concrete de eliberare a prizonierilor politici, în special a celor cu o stare de sănătate precară sau a celor care au fost victime ale torturii, și să ia în considerare posibilitatea de a face schimburi de prizonieri.

În ajunul înmormântării lui Alexei Navalnîi, programată vineri la Moscova, Parlamentul European a cerut Moscovei „să nu împiedice eforturile" familiei „de a organiza funeraliile sale în demnitate". Miercuri, la Strasbourg, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a declarat că se teme că vor avea loc arestări în timpul funeraliilor.

Funeraliile ar putea să atragă un număr mare de susținători ai fostului opozant numărul unu al lui Vladimir Putin și s-ar putea dovedi incomode pentru președintele rus, care se pregătește pentru o nouă „încoronare” în urma alegerilor programate între 15 și 17 martie.

Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie într-o colonie penală. Potrivit serviciilor penitenciare ruse, el a decedat după ce s-a simțit brusc rău „după o plimbare".

Echipa lui Navalnîi, dar și numeroși lideri occidentali, l-au acuzat pe Vladimir Putin de „uciderea" opozantului, care a petrecut trei ani în detenție în condiții foarte dure.

Alexei Navalnîi a fost distins cu Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European, cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene pentru drepturile omului.