Fermierii din toată Europa, inclusiv din România, au ieșit la proteste, iar acum comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat, într-un interviu video, pentru HotNews.ro și StartupCafe.ro, la Bruxelles, că Guvernul României nu a oferit fermierilor noștri un volum mare de ajutoare de stat, în comparație cu alte țări membre.

Janusz Wojciechowski-comisar european-AgriculturăFoto: StartupCafe.ro

Așa cum arată un document pus la dispoziție de echipa comisarului european Wojciechowski, pentru perioada 2020-2022, România este pe locul 21 din 27 de state membre UE în clasamentul valorii procentuale a ajutorului de stat acordat fermierilor, de guvernul național, raportat la valoarea producției agricole. Astfel, la o valoare a producției agricole de 18,8 miliarde de euro, statul român a acordat ajutoare de 1,5%, în perioada 2020-2022. În schimb, guvernul Poloniei a acordat fermierilor polonezi ajutoare de stat de 12,9% din valoarea producției agricole naționale. De precizat, totuși, că în perioada aceasta Guvernul României a anunțat noi scheme de sprijin pentru fermierii români.

În ianuarie 2024, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu (PSD) declarase, la București, că intenționa să-i ceară demisia comisarului european, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Uniunii Europene, însă la acea ședință Barbu a avut o intervenție mai generală. „A fost un apel dramatic” - a caracterizat acum comisarul european Wojciechowski declarația ministrului român Florin Barbu.

Barbu îi ceruse comisarului european prelungirea exceptării fermierilor români de la obligația de mediu denumită GAEC 8, prin care fermele trebuie să lase pârloagă 4% din terenul lor. Comisia Europeană a prelungit scutirea fermierilor europeni de la această obligație, iar acum comisarul european Wojciechowski a explicat, pentru HotNews.ro StartupCafe.ro, că oricum 96% dintre fermele românești erau exceptate de la condiționalitatea GAEC 8, pentru că au mai puțin de 10 hectare în exploatare fiecare.

În Polonia, țara din care provine Janusz Wojciechowski, fermierii au început proteste dure față de importurile de cereale din Ucraina, iar Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Lege și Dreptate (PiS), care îl susținuse pe Janusz Wojciechowski pentru funcția de comisar european, în anul 2019, când PiS avea guvernarea la Varșovia, i-a transmis, zilele trecute, că ar fi bine să demisioneze, ca urmare a unor declarații mai vechi ale comisarului UE, de susținere a politicillor ecologice europene Green Deal. Acum, în interviul acordat HotNews.ro și StartupCafe, comisarul european pentru Agricultură a explicat și acest subiect.

În context, comisarul european și-a exprimat sprijinul pentru fermele mici. „Trebuie să prevenim situațiile pe care le observăm în țările din afara Uniunii Europene, inclusiv în Ucraina: oligarhizarea fermelor, concentrarea terenurilor”, a spus Wojciechowski, în interviul acordat HotNews.ro și StartupCafe.ro, la Bruxelles.