Aleșii din Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European au adoptat miercuri o declarație în care se transmite clar susținerea pentru începerea rapidă a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE.

Siegfried MureșanFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Concret, se solicită Consiliului European să adopte, la reuniunea din luna decembrie, decizia finală privind începerea negocierilor de aderare, în baza evaluării pozitive și a avizului Comisiei Europene din luna noiembrie.

În același timp, s-a cerut „adoptarea fără întârziere” a cadrului de negociere de către Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene, astfel încât prima conferință interguvernamentală de negociere UE - Republica Moldova să aibă loc cât mai repede în 2024", a declarat Siegfried Mureșan.

„Pentru începerea negocierilor și pregătirea Republicii Moldova de aderare, trebuie să creștem sprijinul european, financiar și tehnic, pe care îl punem la dispoziția autorităților și cetățenilor Republicii Moldova. De aceea, în declarația adoptată, solicităm creșterea fondurilor europene alocate Republicii Moldova în următorii ani, inclusiv odată cu revizuirea Bugetului Multianual al Uniunii Europene 2024 - 2027.

În același timp, pentru a crește sprijinul tehnic pe care îl oferim, solicităm crearea unei unități speciale pentru Republica Moldova în cadrul Direcției pentru Vecinătate și Extindere a Comisiei Europene", a mai spus Mureșan.

Eurodeputatul spune că în timp ce se produce o apropiere tot mai mare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar oamenii resimt mai clar beneficiile integrării europene, cu atât Federația Rusă își crește încercările de a destabiliza situația din țară.

„De aceea, este necesar ca, în următoarea perioadă, să fim alături de Republica Moldova în asigurarea stabilității din țară și combaterea manipulării și dezinformării venite dinspre Federația Rusă", a mai spus Mureșan.