Managing partner la Structural Consulting Group (fonduri-structurale.ro), Dan Barna a fost unul dintre speakerii proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF.

Dincolo de perceptia publica, mitizata adesea de o presa in general superficial informata, asupra ponderii "fabuloase" a fondurilor structurale in Romania, in realitate aceste fonduri nu depasesc 4% din PIB in nici un stat european.

Practic, daca ne raportam si la absorbtia reala a Romaniei - undeva intre 50% - 60%, constatam ca foarte multele lucruri frumoase si utile realizate cu aceste fonduri (bijuteria arhitecturala Cetatea Alba-Iulia, kilometrii de drumuri locale si retele de utilitati, locurile de munca - adica toata partea luminoasa si de succes a proiectelor europene) au fost realizate cu un buget care reprezinta, undeva, peste 2% din bugetul real de care dispune Romania. E drept, acest buget a fost monitorizat si reglementat mult mai strict decat "banii nationali".

Apare o intrebare.

Oare care ar fi fost impactul daca si restul de PIB, acei 96% ne-europeni, ar fi fost chibzuiti cu aceeasi masura? Inclin sa cred ca unul fabulos. Fara ghilimele.

Materialul face parte din proiectul "Better legal protection for EU financial interests in Romanian public procurement", sprijinit de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.

Acest program este implementat de catre Comisia Europeana. A fost infiintat pentru promovarea activitatilor in domeniul protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pentru informatii suplimentare accesati http://ec.europa.eu/anti_fraud/olaf-and-you/funding/index_en.htm.

Aceata comunicare reprezinta strict viziunea autorului. Comisia Europeana nu este responsabila pentru felul in care pot fi folosite informatiile continute.