Consiliul Europei va publica luni o lista a "locatiilor negre" ale CIA din Polonia, Lituania si Romania, unde se banuieste ca au fost inchisi, in secret, detinutii suspectati de activitati teroriste, a declarat Thomas Hammarberg, comisar pentru drepturile omului al CE, citat de AP, preluata de The Washington Post.

Guvernele europene au fost "profund complice" cu strategiile americane de lupta anti-terorism, inclusiv in ceea ce priveste tortura, si au blocat anchetele in aceste cazurile, in conformitate cu dorintele Washingtonului, a spus el, joi.

Consiliul celor 47 de natiuni ale Europei crede ca cel putin 14 natiuni europene au participat la acest program secret al CIA.

El a acuzat guvernele europene implicate in acest dosar ca au ajutat Statele Unite ale Americii sa comita "nenumarate" in ultimii zece ani.

"Multe dintre aceste crime au fost ascunse intentionat, cu grija", a acuzat Thomas Hammarberg.

Declaratiile sale vin dupa ce acelasi cotidian a dezvaluit modul in care un litigiu legat de o companie privata de transport a adus la lumina zilei dovezi ale zborurilor clandestine efectuate de SUA pentru a transporta suspectii arestati in cadrul razboiului impotriva terorismului, lansat dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit Washington Post, zeci de zboruri care aveau in special destinatiile Bucuresti, Baku, Cairo, Djibuti, Islamabad sau Tripoli au fost organizate de o mica societate, Sportsflight, cu sediul la Long Island (statul New York), care inchiria un avion la Richmor Aviation. Acum, Richmor actioneaza in judecata Sportsflight pentru ruperea contractului.

Planuri de zbor si liste de apeluri, in special catre oficiali ai CIA sau la sediul agentiei de informatii, au fost depuse ca probe cu ocazia procesului deschis in New York, potrivit cotidianului american, care a fost sesizat de un ONG britanic, Reprieve, specializat in drepturile prizonierilor.