Judecatorii de la Curtea Constitutionala vor la Inalta Curte dupa ce le expira mandatul. Vezi in text reactia sefului CSM si a Ministerului Justitiei

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 1 septembrie 2011, 15:20 Actualitate | Esenţial

Judecatorii Curtii Constitutionale
Foto: AGERPRES
Judecatorii Curtii Constitutionale vor sa poata promova la Inalta Curte dupa expirarea celor noua ani de mandat, la fel ca orice alt judecator sau procuror, chiar daca nu sunt magistrati de cariera. Potrivit surselor HotNews.ro, judecatorii CC au trimis, pe 22 iunie, la Ministerul Justitiei, propuneri de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor. Ei mai solicita ca magistratii-asistenti sa primesca drepturi depline de magistrati. Seful CSM, Horatius Dumbrava, a declarat pentru HotNews.ro ca propunerile sunt discutabile, chiar neconstitutionale. Dumbrava pune in discutie faptul ca judecatorii de la CC sunt numiti politic, pe cand magistratii sunt promovati pe baza carierei profesionale.

Cum e in prezent. Judecatorii de la Curtea Constitutionala nu sunt, potrivit Constitutiei, magistrati de cariera si nu beneficiaza, in consecinta, de dreptul acestora de a promova la Inalta Curte. Curtea Constitutionala este definita, in legea fundamentala, ca institutie seaprata de autoritatea judecatoreasca. Judecatorii constitutionali sunt numiti dupa criterii in primul rand politice. Nu e nevoie sa provina din randul judecatorilor sau procurorilor.  

Constitutia prevede ca "trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior". Altfel spus, dupa incheierea mandatului de noua ani, judecatorii Curtii Constitutionale isi pierd calitatea de "judecator".

Ce vor judecatorii CC. Pe 22 iunile, judecatorii Curtii Constitutionale au transmis catre Ministerul Justitiei un proiect de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Cele mai importante solicitari:
 • Judecatorii de la Curtea Constitutionala sa poata promova la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa expirarea mandatului.  De notat ca, din cei noua judecatori de la Curtea Constitutionala, nici unul nu are cariera de magistrat (judecator sau procuror): Tudorel Toader (universitar), Puskas Valentin Zoltan (avocat, fost senator in trei legislaturi), Ion Predescu (avocat, fost senator), Iulia Motoc (universitar), Mircea Stefan Minea (universitar), Petre Lazaroiu (fost avocat, universitar), Acsinte Gaspar (fost deputat, fost ministru in Guvernul Nastase), Aspazia Cojocaru (universitar), Augustin Zegrean (fost avocat, fost deputat, fost senator).  
 • Magistratii-asistenti cu vechime de cel putin 4 ani in functie sa poata fi numiti in functia de judecator sau procuror si sa dobandeasca toate drepturile magistratilor. In total, la Curtea Constitutionala sunt 22 de magistrati-asistenti. La Inalta Curte sunt aproximativ 100 de maigstrati - asistenti.
In prezent, legea prevede ca doar judecatorii sau procurorii cu o vechime de cel putin 15 ani pot promova la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In expunerea de motive, judecatorii de la Curtea Constitutionala sustin ca, pe langa conditiile cerute la numirea in functie, "durata mandatului la CC (9 ani), natura si importanta activitatii pe care o desfasoara in timpul acestui mandat, constituie ratiunea si recomandarea acestora pentrunumirea ca judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fara a mai fi necesara indeplinirea unor conditii suplimentare de vechime ca judecator sau procuror la o instanta judecatoreasca".

Horatius Dumbrava
Foto: alegericsm.ro
Reactia magistratilor. Seful Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, spune ca, din punctul sau de vedere, propunerile CC sunt discutabile si chiar neconstitutionale:
 • "Autoritatea judecatoreasca este separata de Curtea Constitutionala in contextul constitutional actual. Sunt mai multe ratiuni pentru a considera ca este asa: judecatorii constitutionali au un mandat limitat si sunt numiti politic, pe cand judecatorii din cadrul puterii judecatoresti nu au mandatul limitat si sunt promovati pe baza unei cariere profesionale certe. Punctual, cu modificarea posibila a textului de lege privind promovarea la ICCJ (art. 52 alin. 1) din ratiunile anterioare evident ca se pune problema constitutionalitatii unui astfel de text: promovarea judecatorilor, potrivit textului art. 125 (interpretat unitar) din Constitutie nu se poate face decat din randul judecatorilor de cariera, nu si a judecatorilor constitutionali, care, evident, au un regim constitutional separat, desi aparent acelasi din punct de vedere al independentei si inamovibilitatii"
Seful CSM afirma ca ar fi utila o discutie despre profesionalizarea Curtii Constitutionale, in contextul discutiilor despre revizuirea Constitutiei. Dumbrava spune ca actuala Curte Constitutionala ar putea sa se constitutie ca o sectie a Inaltei Curti, cu atributii specifice,  iar judecatorii sa fie numiti fara limita de mandat si in aceleasi conditii ca judecatorii ce fac parte azi din autoritatea judecatoreasca.

Ce spune Ministerul Justitiei. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul a confirmat ca a primit din partea CC o serie de propuneri de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar precizeaza ca ele au fost transmise dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost deja adopat de Camera Deputatilor si asteapta sa fie votat si in Senat.

Ministerul Justitiei sustine ca pe 18 iulie a comunicat Curtii Consitutionale ca "fata de stadiul avansat al dezbaterii proiectului in Parlament, Ministerul Justitiei nu poate propune, la acest moment, amendamente care sa modifice substantial continutul proiectului de lege cu care a fost sesizat Parlamentul." Ministerul evita sa califice propunerile Curtii Constitutionale, precizand doar ca "in cazul in care amendamentele propuse de reprezentantii Curtii Constitutionale vor fi sustinute, in forma propusa sau intr-o alta forma, in cursul dezbaterilor parlamentare, Ministerul Justitiei isi va preciza pozitia".

Altfel spus, propunerile de modificare a legii sunt acum la mana senatorilor, care le-ar putea prelua amendamentele in sesiunea din aceasta toamna.


Citeste mai multe despre   4047 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  de ce nu direct la pensie (Joi, 1 septembrie 2011, 15:29)

  sorin [anonim]

  de ce nu vor judecatorii de la Curtea constitutionala, dupa un mandat direct la pensie? Tocmai ei si-au gasit sa incalce Constitutia. Mare rusine. Aici se vede ca nu mai exista in tara asta niciun respect pentru lege si cetatean. RUSINE CC.
  • +15 (15 voturi)    
   Constitutia (Joi, 1 septembrie 2011, 15:45)

   dan2 [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Nu incalca Constitutia pentru ca ei sunt Constitutia. Acum vor ca ei, ca persoane fizice, sa fie si Justitia. De ce nu si Parlamentul sau Guvernul? De ce nu si Casa nationala de asigurari de sanatate sau un fond privat de pensii?
  • +3 (3 voturi)    
   ASA ZISA, CURTE CONSTITUTIONALA. (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:16)

   cornel19 [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   Aceasta ,,initiativa,, arata fara tagada, TOTUL. Eliminarea, marginalizarea autenticiilor specialisti de catre TOTI actori politici, este cauza principala a crizelor din ro. morala/economica/sociala samd. Scandalos, prin semnificatie.
 • +19 (19 voturi)    
  si asa se da arama pe fata (Joi, 1 septembrie 2011, 15:34)

  goto [anonim]

  nu le ajunge cate avantaje au acum. vor si mai mult. pun pariu ca in modificarile date de ei sunt numai avantaje pt ei. oare cand o sa vedem ca vin cu modificari si pe partea de penalitati si sa renunte la unele avantaje imorale pe care le tot obtin. maine-poimaine vor cere ca sa fie alesi automat in parlament sau guvern sau poate chiar sa devina automat presedinte.
  domnilor, sunteti alesi pentru o perioada pt a indeplini o functie. normal dupa aceasta perioada este sa va intoarceti la ce ati fost inainte. oare ei cum justificati aceste beneficii pe care le cereti? ce servicii aduceti tarii si ce sacrificii faceti in aceasta perioada pentru a va merita beneficiile care le cereti? din cate am vazut numai decizii ciudate si anapoda dati. sau in cel mai bun caz dati amanari la decizii. doar cand aveti ceva de castigat dati decizii rapide, si bineinteles in favoarea voastra si implicit in defavoarea romanilor (din banii carora sunteti platiti si pe spinarea carora cereti beneficii). ar fi bine sa mai reveniti si cu mintea in Romania, nu doar sa va bagati picioarele in ea.
  • +14 (14 voturi)    
   cel mai bine, (Joi, 1 septembrie 2011, 16:58)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui goto

   ar fi sa dea o lege sa fie alesi pe viata iar dupa trecerea lor la cei sfinti sa le urmeze pe posturi membrii lor de familie.
 • -6 (8 voturi)    
  Despre cariera judecatorilor CCR (Joi, 1 septembrie 2011, 15:40)

  jurist [anonim]

  Totusi,
  daca ne uitam mai cu atentie pe CV actualilor judecatori ai CCR putem observa ca unii au profesar ca magistrati - Tudorel Toader, fost procuror, Iulia Motoc, fost judecator! Ambii au exercitat respectivele functii mai multi ani !
  • +2 (2 voturi)    
   De ce nu si direct academicieni? (Vineri, 2 septembrie 2011, 12:11)

   george orbulescu [anonim] i-a raspuns lui jurist

   Vrei sa faci regula din exceptii? Ce are in comun nenea ala de la Cluj, nu stiu cum il cheama, il identific dupa strabism, ca unic semn distinctiv (fara sa consider ca asta ar fi vreo vina sau motiv de a nu-l respecta) cu cariera de judecator la Inalta Curte? Pe urma, de ce ei ar fi discriminati pozitiv? Ca la CC nu au facut justitie ci politica.De ce atunci n-ar fi facuti direct academicieni?Pai se poate asaceva?
 • +15 (15 voturi)    
  Tipic romanesc (Joi, 1 septembrie 2011, 15:47)

  CezarN [utilizator]

  Toti vor ca, dupa ce s-au urcat in pod, sa traga scara dupa ei.
 • +15 (15 voturi)    
  eu le propun altceva... (Joi, 1 septembrie 2011, 15:53)

  me [anonim]

  INTAI SA RESPECTE IN MASA LEGEA SI CONSTITUTIA, SI APOI SA AIBA PRETENTII!!!
 • +13 (13 voturi)    
  Pe cand ? (Joi, 1 septembrie 2011, 16:45)

  DIRUT [anonim]

  Pe cand o sa vedem magistratii corupti in puscarie ?
  Pe cand vom vedea magistratii pusi sa platesca pentru hotararile gresite si demonstrate ca fiind de rea credinta ?
  Pe cand magistratii o sa plateasca pentru faptul ca nu respecta procedura de citare?
  • -1 (7 voturi)    
   IN ACTUALUL (Joi, 1 septembrie 2011, 17:00)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui DIRUT

   SISTEM POLITIC NU O SA AVETI PARTE SA VEDETI ASA CEVA!
 • +7 (7 voturi)    
  Despre ură (Joi, 1 septembrie 2011, 18:23)

  Vizitiul [utilizator]

  Sunt un om în general calm și îmi văd de treaba mea ad în aceste condiții sunt surprins de mine și de nivelul ridicat de ură pe care-l am fata de acesti oameni!
 • +2 (6 voturi)    
  O reforma urgenta este necesara ! (Joi, 1 septembrie 2011, 19:54)

  Istrate Micescu [anonim]

  Nu numai ca acesti pseudo-judecatori, numiti politic nu trebuie in nici un caz sa poata accede ca judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa incheierea mandatelor de 9 ani, CI AR TREBUI DESTITUITI IMEDIAT PENTRU INCOMPETENTA CRASA SI ATITUDINE PARTIZANA, probate indubitabil prin Deciziile Curtii Constitutionale nr. 873 si 871, ambele din 26 iunie 2010, referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozaitiilor Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, devenita, DATORITA acestor motive de nulitate absoluta, Legea 119/2010.
  Prin aceste decizii "cei 9 (minus 1)" , actionand la comanda politica se fac vinovati si sunt responsabili pentru violarea ,in principal, a prevederilor Articolului 15 alin(2) din Constitutie, privind neretroactivitatea aplicarii legii in materie civila, ale Articolului 1 din Codul Civil, care preia articolul respectiv din Constitutie si a altor cateva articole din Constitutie, prin interpretari improvizate, amatoriste si fara nici un suport juridic solid, ceea ce a deschis calea unei instabilitati a raporturilor juridice civile inacceptabila intr-un stat care se cheama de drept, cu consecinte sociale deosebit de grave si care se vad deja si se vor amplifica in scurt timp. Acelasi grup de 9, prin interpretari similare si urmand , de asemenea, o comanda politica a declarat apoi constitutionala Legea ORGANICA 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, in pofida furtului si a falsului grosolan inregistrate in Parlament la votarea ei si vazute in direct de o tara intreaga.
  Si lista "minunilor"si a"perlelor pseudo-juridice ale "celor 9"poate continua si cu alte exemple si mai recente.
  O asemenea institutie "prastie", cum este in prezent CCR nu are ce cauta intr-un stat de drept, in aceasta formula de acreditare politica a membrilor sai. Legea de organizare si functionare a ei trebuie schimbata rapid,prevazand judecatori exclusiv de cariera, numiti din sistemul judiciar si nu pe algoritm politic.
 • +7 (7 voturi)    
  Dumbrava, unde-s codurile bai baiatule?! (Joi, 1 septembrie 2011, 21:37)

  mihai [anonim]

  magistratii de la ICCJ "sunt promovati pe baza carierei profesionale" doar in visele lui Dumbrava.

  la ICCJ au ajuns zeci de judecatori numiti politic, dupa scurte interviuri penibile la CSM.
 • +9 (9 voturi)    
  Curtea Constitutionala (Joi, 1 septembrie 2011, 22:30)

  mc [anonim]

  Daca nu sunt magiastrati ce sa caute in magistratura.Este un individ l;a CC,predescu care adoarme in aburi de alcool;o vrea sa fie judecator la Inalta Curte.Opanarama sa se duca sa-si manance pensia grasa si sa ne lase in pace.Ceilalti sa intre in magiostratura daca indeplinesc conditiile legale si stiu carte,sunt intregi la minte si au buna reputatie.
 • +7 (7 voturi)    
  Ei vor, 50% s-a aranjat... (Joi, 1 septembrie 2011, 22:50)

  Colette [utilizator]

  Dar ce vrem noi, aia care din taxe si impozite le platim salariile si pensiile lor grase, chiar nu intereseaza pe nimeni? RUSINE SA LE FIE!
 • +6 (6 voturi)    
  pro (Vineri, 2 septembrie 2011, 6:58)

  am [anonim]

  O haita de profitori rupti de realitate.
  Toti vin din trecutul intunecat al comunismului,incarnati acolo pe vecie.
 • +3 (3 voturi)    
  nesimţire (Vineri, 2 septembrie 2011, 10:56)

  sorin [anonim]

  Câtă nesimtire pe acesti "judecători" ai C.C.R!!! Să înteleagă bine că ei NU SUNT MAGISTRATI!!! Ar trebui ca la CCR sa fie exclusiv magistrati independenti, nu persoane numite politic, impropriu denumite magistrati, care dau deciziile după cum doreste factorul politic. Sa puna burta pe carte si sa dea examen daca vor sa fie magistrati! Si magistratii - asistenti, de aceea nu au aceleasi drepturi pentru ca sunt "asistenti" si nu magistrati, ce e asa de greu?
 • -2 (2 voturi)    
  NESIMTITII (Vineri, 2 septembrie 2011, 14:13)

  Paul Snaider [anonim]

  Dupa ce si-au facut de cap in CC stind drepti in fata celor care i-au trimis pe aceaste functii mai vor si in magistratura. Nu e de ajuns cit rau ati facut tarii si cit ati subminat statul de drept ? Rusine. Ati girat si ati aprobat legi cu actiune retroactiva, ati acceptat legi ne-constitutionale, v ati imbogatit si acum nici pensia de lux ce o veti lua nu va ajunge ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version