Presedintele Traian Basescu i-a criticat pe atasatii economici de pe linga ambasade pentru lipsa de eficienta si a cerut - la fel ca si ministrul Teodor Baconschi - ca acestia sa treaca din subordinea Ministerului Economiei in cea a Ministerului Afacerilor Externe.

"Ministerul Economiei trebuie sa inteleaga - si daca nu, o reglementam saptamana viitoare, printr-un act normativ - ca reprezentantii sai sunt subordonati ambasadorului. La prea multe ambasade, cand ajung, aflu ca reprezentantii Ministerului Economiei sunt un fel de freelanceri care nu raporteaza, nu au nicio treaba cu ambasadorul", a spus Basescu joi, la intilnirea cu ambasadorii romani.

"Acest lucru trebuie sa inceteze imediat, iar ambasadorul trebuie sa devina responsabil inclusiv cu activitatea acestor delegati, altfel platiti ca personal diplomatic, cu toate drepturile de diplomati, dar cam freelanceri. Acest lucru trebuie tratat in prima sedinta de Guvern prin hotarare a Cabinetului, legata de subordonarea acestor reprezentanti ai Ministerului Economiei in ambasade', a spus Basescu.

Reamintim ca si ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut miercuri reglementarea statutului atasatilor economici.

Tot joi, Basescu a laudat initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de realizare si distribuire in ambasade a unor pliante de promovare a turismului romanesc.

"Ma bucur ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului organizeaza o licitatie sa aveti pliante legate de turismul care se poate face in Romania. Stiu ca nu aveti niciun fel de documentatie in ambasade si este foarte rau, dar sper ca macar acest lucru se va rezolva relativ rapid, oricat s-ar supara si ar critica unii ziaristi ca se cheltuiesc banii pe pliante", a spus Basescu.