Presedintele Traian Basescu a afirmat joi, in cadrul Reuniunii Anuale a diplomatilor romani de la Cotroceni, ca pozitia oficiala a Romania in ceea ce priveste recunoasterea statului palestinian este ca Israel si Palestina sa negocieze si sa ajunga la un acord cu care "sa se mearga la ONU". Presedintele a declarat de asemenea ca retragerea militarilor din Afganistan trebuie facuta in functie de nevoile din teren, nu conform unui calendar arbitrar.

"Trebuie sa remarcam ca este posibil sa se produca o solicitare de recunoastere a Palestinei. Romania a recunoscut statul palestinian in relatia bilaterala. Ce credem insa: ca nu se paote ajunge la o solutie daca, intre Palestina si Israel nu se ajunge la un acord. Si recomandarea noastra, pozitia legata de o eventuala solicitare de recunoastere a Palestinei este ca cele doua parti sa se aseze la masa negocierilor, sa ajunga la o solutie acceptata de ambele parti, sa se mearga la ONU cu o intelegere rezultata din necogierea dintre Israel si Palestina. Aceasta este pozitia noastra oficiala", le-a spus Basescu diplomatilor.

Principalele declaratii ale sefului statului, in cadrul Reuniunii Anuale a diplomatiei romane de la Palatul Cotroceni:

  • Daca din punct de vedere al evolutiilor legate de criza economica lucrurile in diplomatie sunt asezate oarecum pe un canal, pentru ca nu a inceptu ieri criza, in mod categoric situatia din tarile arabe impune crearea unei strategii pentru tarile arabe.
  • Ar fi o pierdere enorma ca urmare a schimbarilor care au loc in lumea araba sa nu reactionam la timp, in asa fel incat relatia noastra traditionala cu aceste tari sa se mentina.
  • Obiectivele noastre prioritare nu se schimba pe fond fata de anul trecut si anii anteriori - consolidarea pozitiei noastre in interiorul UE si interiorul NATO. Pana acum am reusit mai bine in NATO decat in UE. Va trebui sa facem un efort si pentru o consolidare credibila in interiorul uniunii europene.
  • Daca discutam despre obiectivele noastre in interiorul UE, cu siguranta unul dintre obiectivele majore este aderarea integrala la spatiul Schengen. Sper ca la urmatoarea intalnire - septembrie 2012, sa nu mai treceti prin controlul de frontiera cand veniti acasa, si din acest punct de vedere si dumneavoastra aveti o misiunie importanta.
  • Oricum, Romania va deveni membru Schengen in acest an, depinde cat de larga este deschiderea. Acest lucru trebuie sa ne mobilizeze sa obtinem in luna septembrie la JAI un calendar - ce se intampla la 1 octombrie, ce se intampla in primele luni ale anului viitor.
  • Ssigur, aici, din punct de vedere diplomatic, sunt mai putine lucruri de facut dar obiectvul absorbtiei fondurilor europene trebuie sa stea in atentaia diplomatilor din spatiul UE.
  • Si aici, ca si in problematica legata de tarile arabe, au aparut unule dezechilibre legate de solidaritate. Este evident ca au existat si exista tendinte centrifuge ale unelor state si poztiia noastra este acela al unei uniuni europene solide, care isi pastreaza obiectivele.
  • Nu vreau sa dau exemple de tendinte centrifuge de abordari uneori iesite din spiritul UE, chiar aderarea noastra la Schengen este un exemplu-scoala daca vreti legata de tentatia unor state, ca din motive interne, sa impinga facturi catre alte state membre, insa va trebui sa facem fata acestei realitati.
  • Romania si-a indeplinit toate obligatiile legate de accesul la spatiul Schengen, ceea ce nu inseamna ca nu ne recunoastem deficientele pe mecanismul de verificare si cooperare, insa sunt probleme diferte.
  • Legat de UE, trebuie sa ne continuam politica de sustinere a procesului de extindere a uniunii catre statele de est si de convingere ca Republica Moldova poate fi luata in considerare in proceusl de aderare. daca ne va cere chisinaul sa incetam aceasta sustinere, o vom face, dar speram ca isi vor mentine  obiectviul de a deveni membru UE.
  • Trebuie sa remarcam ca este posibil sa se produca o solicitare de recunoastere a Palestinei. Romania a recunoscut statul palestinian in relatia bilaterala. Ce credem insa: ca nu se poate ajunge la o solutie daca, intre Palestina si Israel nu se ajunge la un acord. Si recomandarea noastra, pozitia legata de o eventuala solicitare de recunoastere a Palestinei este ca cele doua parti sa se aseze la masa negocierilor, sa ajunga la o solutie acceptata de ambele parti, sa se mearga la ONU cu o intelegere rezultata din necogierea dintre Israel si Palestina. Aceasta este pozitia noastra oficiala.
  • Ramane prioritara, dpdv diplomatic, sustinerea proiectului Nabuko.
  • Constanta noastra ramane suportul pentru statele din Balcanii de vest care doresc sa adere la UE si in acelasi timp polticia de vecinatate a romaniei, trebuie sa vizeze problematica minoritatilor. Deci suportul nostru, fara rezerva, pentru procesul de integrare a statelor din jurul romaniei este asigurat si printr-o corecta politica fata de minoritatea romaneasca din aceste state.
  • In acelasi timp, nu trebuie sa ne scada vigilenta legata de problema romanilor care muncesc in strainatate, in mod deosebit Italia, Spania, Franta. Dar nu numai. Stim foarte bine ca am inceput sa avem probleme si prin tarile scandinave, cu legaltiatea si cersitul. Trebuie sa avem un nivel de vigilenta ridicat si cu privire la inconvenientele pe care cetatenii romani le genereaza si mi-as dori foarte mult ca primul semnal sa vina de la diplomatii nostri si nu de la guvernele statelor unde apar probleme.
  • As vrea ca semnalele de alarma cu privire la cetateni romani care se fixeaza temporar intr-o tara sau alta sa vina in primul rand de la diplomatii romani si nu de la guverne, atunci deja este tarziu, problema este creata.
  • Pentru relatia transatlantica mi se pare extrem de important sa va atentionez de pe acum asupra obiectivelor noastre legate de Summit-ul NATO de la Chicago de anul viitor. Toata diplomatia din statele membre NATO trebuie sa inceapa demersurile pentru ca acest summit sa se finalizeze, din punctul nostru de vedere, cu adoptarea noului concept de aparare si descurajare si un al doilea obiectiv - realizarea de progrese in realizarea si implementarea sistemului antiracheta NATO. Deci, noi vom putea spune ca summit-ul de la Chicago a fost un summit reusit din punctul de vedere al Romaniei, daca aceste doua obiective se ating. De aceea, este o atentionare pentru toti diplomatii din statele membre NATO: Faceti de pe acum cunoscuta pozitia Romaniei, incercati sa gasiti cat mai multi aliati in sustinerea ei si sa incercam ca aceste doua obiective sa ni le realizam cu ocazia summit-ului
  • In ceea ce priveste Afganistanul, va este cunoscut faptul ca a inceput perioada de tranzitie, de transfer si de responsbilitate catre fortele afgane. Si Romania are in vedere un proces de reducere a fortelor dizlocate in Afganistan, acest lucru tine mai putin de stabilirea arbitrara a unui calendar. Noi avem o misiune, atunci cand generalii ne vor spune ca nu mai avem nevoie de 2000 de militari, ajung 1500, vor ramane 1.500. Cand ne vor spune ca nu mai trebuie niciun militar, ii vom aduce pe toti acasa.  Vom metnine in Afganistan atatia militari cati ne trebuiesc pentru a ne indeplini misiunea. nu putem aface afirmatii - ne retragem, lasandu-ne descoperiti chiar militarii nostri.
  • Pe masura ce va fi posibil transferul catre fortele afgane se va face si se va diminua prezenta noastra in afganistan.
  • Kosovo: Suntem un stat care nu recunoaste Kosovo si am ramas cu o contributie mare de forte in nordul Kosovo, in zona mai fierbinte. Aici va trebui sa stabilim cu partenerii nostri europeni care sunt previziunile lor de contributii in conditiile in care Romania ar dori sa isi dimuinueze prezenta.
  • Aici avem o pozitie neschimbata. Romania nu va reunoaste kosovo pana cand nu se va ajunge la o intelegere intre belgrad si pristina. nu avem nicuiun motiv sa lucram cu alta masura in disputa din Balcani fata de situatia din Orientul Mijlociu.
  • Relatia cu Federatia Rusa: Contrar tuturor aparentelor, relatia economica se consolideaza si se observa o crestere a interesului investitorilor rusi pentru romania, sper sa se si materializeze intentiile care exista acum. Relatia, asa cum spune si Rusia, ne-o dorim pragmatica si eficienta si cand vor putea exista si rezultate politice, oricand cu placere.
  • Ce este imbucurator - nu am mai auzit in ultimele 12 luni acuzatii de la organizatiile romanilor din afara ca nu li se raspunde, ca e dezinteres la ambasade. Va felicit pentru asta.