Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, in cadrul Reuniunii anuale a diplomatiei romane, ca, din punctul sau de vedere, asteptarile legate de aderarea tarii noastre la spatiul Schengen "trebuie sa fie extrem de prudente": "O aderare graduala cred ca este maximumul pe care Romania il va putea obtine. Consolidarea guvernantei Schengen este, dupa parerea mea, in interesul nostru fundamental. (...) Este in interesul nostru ca spatiul Schengen sa aiba mai putine probleme decat are in momentul de fata, pentru ca o parte din rezistenta care exista in momentul de fata in multe state membre este si din cauza problemelor majore cu care se confrunta spatiul Schengen".

Referindu-se si la aderarea la zona euro, Orban a afirmat ca tara noastra, mai mult ca oricand, trebuie sa depuna toate eforturile necesare, in principal pe cele vizand restructurarea economica. "Din ce in ce mai multe decizii se iau la nivelul zonei euro si au un impact asupra statelor membre. Deci este extrem de important sa ne situam la masa la care se iau decizii, dar aceasta situare sa se faca doar in momentul in care nu va fi in detrimentul dezvoltarii economice a Romaniei", a explicat Orban, citat de Agerpres.

In privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare, consilierul prezidential si-a exprimat speranta ca exista posibilitatea ca la mijlocul anului viitor acesta sa se poata finaliza. "Este evident ca aceasta finalizare nu va fi doar rezultatul unui demers diplomatic, ci, in primul rand, al continuarii reformelor profunde in domeniul judiciar. E nevoie de vointa politica la toate nivelurile, astfel incat sa putem atinge acest obiectiv, e nevoie de continuarea reformei in domeniu, e clar ca e un efort care va trebui sa angreneze toti actorii institutionali", a precizat Leonard Orban.

Potrivit acestuia, este esential pentru Romania sa obtina cel putin aceeasi alocare in viitorul exercitiu financiar-bugetar european, comparativ cu bugetul 2007-2013. "Daca nu vom obtine o asemenea alocare financiara consistenta, obiectivele fundamentale de politica externa si nu numai ale Romaniei vor fi puse sub semnul intrebarii. Este clar ca acest proces va trebui sa fie obiectivul fundamental pentru un an jumatate de acum inainte sau poate doi. (...) Interesele sunt atat de distincte si atat de diferite, incat va fi foarte greu sa se ajunga la un acord. Un obiectiv fundamental al Romaniei este ca bugetul sa fie adoptat, pentru ca va duce la consolidarea UE, iar consolidarea UE este esentiala pentru Romania. Va trebui sa ne pozitionam de o maniera flexibila, aparand cat putem interesele pe care le avem, dar si dovedind o pozitie flexibila, care sa poata conduce la adoptarea cat mai rapida a bugetului UE pentru perioada 2014-2020", a spus consilierul prezidential.

Intrebat daca este dispus sa preia sefia unui nou minister al fondurilor europene, Ludovic Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a raspuns: "Nu comentez acest subiect, o sa vedem ce se va intampla". El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, este necesara "coordonarea pe orizontala" a absorbtiei fondurilor europene.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, declarase, miercuri, ca viitorul minister care va gestiona fondurile europene va fi condus de o persoana cu o imagine buna la Bruxelles.