"Aportul nostru la diplomatia europeana risca insa sa creeze un deficit de personal diplomatic in centrala MAE si in misiunile din exterior. Respectam constrangerile de moment, dar speram sa obtinem intelegerea necesara pentru ca intr-un orizont de timp previzibil sa putem initia procesul de recrutare, pentru a pastra standardul unei diplomatii nationale de elita", a declarat miercuri ministrul de Externe Teodor Baconschi, in timpul discursului rostit cu prilejul Reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Seful diplomatiei a mai spus, cu acest prilej, ca in privinta diplomatiei economice trebuie luata o decizie - consilierii economici fie raman la Ministerul Economiei, fie trec in subordinea MAE, deoarece " este nevoie rapid de mai multe persoane, poate dintr-o noua generatie si, totodata, de o restructurare a felului in care functioneaza promovarea intereselor noastre comerciale globale".

  • "Romania revendica cu succes un asemenea rol de pivot in planul prezentei externe a Uniunii Europene si in baza reputatiei dobandite deja ca participant major la diferitele misiuni in cadrul Politicii de Securitate si Aparare Comuna. Din 2008 pana in prezent, Romania a fost constant reprezentanta de un numar semnificativ de experti in misiuni civile, cele mai multe in zone cu valoare strategica pentru Romania, precum Balcanii de Vest, zona extinsa a Marii Negre sau Afganistan. In acest an Romania se situeaza in primele locuri ca prezenta in cadrul misiunilor UE. E un fapt care trebuie mai bine cunoscut si respectat!", spune ministrul.
  • "Aportul nostru la diplomatia europeana risca insa sa creeze un deficit de personal diplomatic in centrala MAE si in misiunile din exterior. Respectam constrangerile de moment, dar speram sa obtinem intelegerea necesara pentru ca intr-un orizont de timp previzibil sa putem initia procesul de recrutare, pentru a pastra standardul unei diplomatii nationale de elita. Anul 2019, cand vom exercita pentru prima data Presedintia rotativa, nu este foarte departe si trebuie pregatit din timp cu diplomati cat mai competenti", este de parere Teodor Baconschi.
  • Ministrul a mai adaugat ca "In dubla sa calitate de stat al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice, Romania se bucura astazi de cel mai favorabil climat de securitate de care a beneficiat vreodata. Nu avem nicio dilema in acest sens: putem sa fim in egala masura buni europeni si buni atlantisti, sa avem o voce tot mai coerenta atat in UE cat si in interiorul NATO. Se va insista si in atelierele tematice pe diplomatia economica. Sper ca Ministerul Economiei sa propuna Primului Ministru datele sale despre reteaua de consilieri economici: trebuie sa decidem daca acestia raman la MECMA sau trec la MAE, pentru ca este nevoie rapid de mai multe persoane, poate dintr-o noua generatie si, totodata, de o restructurare a felului in care functioneaza promovarea intereselor noastre comerciale globale."
  • "Va solicit o comunicare si coordonare mai eficienta cu celelalte ministere de linie si cu Departamentul pentru Afaceri Europene. Avem, in acelasi timp, datoria sa informam periodic membrii Parlamentului Romaniei, Presedintii comisiilor parlamentare de politica externa, comisiile de specialitate privind initiativele si demersurile noastre", le-a mai spus el diplomatilor prezenti.

Teodor Baconschi despre Schengen:

  • "In anul care s-a scurs am invatat ce era de invatat din dosarul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Am fost prinsi in chingile complexitatii politice si diplomatice intra-europene. Demersurile, pana la urma tehnice, ale Romaniei de aderare la spatiul Schengen au fost complicate de chestiunea Mecanismului de Cooperare si Verificare, de problema minoritatii rome la nivel national si european, sau de evolutiile de la granitele Uniunii traduse intr-o presiune migratorie ridicata."
  • "Este timpul sa abandonam pozitiile defensive si sa fim mai insistenti si ofensivi pe meritele corelarii si ale coordonarii pentru a intoarce complexitatea politicii europene in favoarea noastra."
  • "Miza profunda este reconfirmarea capacitatii institutionale a statului roman in ansamblul sau. Ca ministru al unui aparat diplomatic complex si competent si ca membru al unui guvern responsabil si reformator nu am indoieli asupra acestei capacitati, iar acest lucru trebuie exprimat cu toata convingerea. Nu vom accepta roluri de fundal pentru politicieni europeni xenofobi in campaniile lor electorale, la fel cum nu avem prejudecati in relatia noastra cu companiile europene interesate de piata si oportunitatile pe care Romania le ofera."
  • "Reformele in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei sunt ireversibile, iar rezultatele o dovedesc. Increderea noastra in noi, ca europeni, trebuie sa se afle la baza oricarei ipostaze externe a diplomatiei. Va solicit asadar, doamnelor si domnilor sefi de misiuni, sa valorificam mai ingenios atuurile Romaniei printr-o judicioasa ajustare a diplomatiei publice si a celei tacite."

Baconschi despre rolul MAE si romanii din diaspora:

  • "Principiul dupa care trebuie sa ne ghidam in actiune trebuie sa fie clar - fiecare cetatean conteaza. In acest spirit am organizat, in luna februarie, prima evacuare aeriana din istoria noastra postbelica, impreuna cu MApN - este vorba de cei opt sute de cetateni romani aflati in Libia. Monitorizam cu aceeasi preocupare evolutia situatiei din Siria, unde traieste o comunitate importanta de romani."
  • "Imperativul momentului ne arata ca trebuie sa gasim o solutie operativa pentru inregistrarea in evidentele consulare a cetatenilor romani aflati in strainatate. Dincolo de servicii de calitate, la preturi rezonabile - reduse partial, in ciuda crizei - consulatele noastre ofera adesea ultimul refugiu cetatenilor aflati in zone de conflict. In acest sens, am inaugurat ieri Centrul pentru monitorizare si gestionare a situatiilor de urgenta."
  • "MAE este adesea cea mai importanta antena de contact cu diversele comunitati romanesti din afara granitelor, cooperand constructiv cu celelalte institutii implicate - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, reteaua Institutului Cultural Roman, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Culturii. Avem insa nevoie sa dam o noua coerenta acestui fundament institutional, printr-o veritabila strategie nationala."
  • "Sa nu uitam, totodata, ca MAE furnizeaza o parte din infrastructura institutionala care permite cetatenilor romani aflati in afara tarii sa ia parte la regimul democratic de acasa. Este firesc asadar ca Ministerul sa fie principalul promotor al proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta ca metoda alternativa a votului in persoana."
  • "Este firesc sa facilitam exercitarea drepturilor politice pentru cei aproape 3 milioane de cetateni romani care se afla in strainatate, dintre care doar 5% au votat la ultimele alegeri, asa cum este firesc sa dorim eliberarea exercitiului acestor drepturi politice de orice constrangeri determinate de locul de rezidenta sau de capacitatile institutionale fatalmente limitate ale statului roman."